SPECIAL Digi24. Fugari din calea armelor, la adăpost în taberele de refugiați

Data publicării:
fugari israel cisiordania-2013-04-16-20h50m09s137

Într-un teritoriu ocupat de aproape trei milioane de palestinieni, un sfert dintre ei îşi duc viaţa în taberele de refugiaţi. Trăiesc din ajutoarele trimise de Uniunea Europeană, însă nimeni nu le poate aduce pacea.

Conflictul istoric cu Israelul a reuşit să pună lacăt pe speranţele unor oameni care s-au trezit prizonierii unei conflict ce pare fără sfârşit.

Raiduri, în căutarea extremiștilor

La Nablus, Cisiordania, la 50 de kilometri de granița cu Israelul, echipa Digi24 a intrat în tabăra de refugiați Askar. Din afară, locul arată ca un oraș vechi al lumii arabe. Sărăcăcios, plin de construcții îngrămădite, ascunse parcă de ochii trecătorilor. Odată ajunși în inima taberei de refugiați, reporterii Digi24 au fost întâmpinați un conglomerat din beton care adăpostește mii de suflete.

Această tabără de refugiați are peste 17 mii de suflete. A fost ridicată din 1995, iar aici sunt peste trei – patru mii de copii. Nu mai puțin adevărat e că militarii israelieni fac aici adevărate raiduri pentru a-i vâna pe palestinienii extremiști.

Și nu de puține ori, martorii acestor scene sunt chiar copiii, cei mai mulți dintre ei născuți și crescuți aici și deloc educați.

Soldații israelieni prezenți în Cisiordania spun că astfel de tabere sunt folosite frecvent de palestinienii care-i atacă aproapă zilnic. Acesta ar fi și motivul pentru care nu ezită să intre înarmați în interiorul taberelor palestiniene.

Mohamad a fost ghidul echipei Digi24 pentru câteva minute în interiorul refugiului palestinian. A studiat stomatologia la Timișoara, însă în urmă cu șapte ani s-a întors acasă după ce și-a dat seama că nu-și permite să profeseze în România. Acum lucrează cu Organizația Națiunile Unite din Cisiordania. Este unul dintre cei care își pun viața în slujba celor aproape 900 de mii de oameni care au fugit din calea armelor și se adăpostesc în tabere. Mai bine de un sfert dintre refugiați sunt copii.

Pietrele, o armă aparent inofensivă

O altă problemă crucială în teritoriile palestiniene este apa curentă. Singurul râu, singura apa curgătoare disponibilă palestinienilor din estul teritoriilor ocupate este într-o zonă aflată la 40 de kilometri de Ramallah. Este și motivul pentru care aici sosesc zeci de copii pentru a se scălda. Întreaga zonă este monitorizată de securitate.

Nu de puține ori, armata israeliană este atacată cu pietre de localnici. O armă, la prima vedere, inofensivă, într-un conflict de asemenea dimensiuni.

Un gest care este condamnat de Guvernul palestinian doar de fațadă. Și asta pentru că răscoala tinerilor palestinieni a fost singura armă de luptă împotriva Israelului.

Ce spun statisticile

Anul trecut, peste 2.300 de palestinieni au fost răniți în urma conflictelor cu israelienii. Datele Comisiei Europene spun că actele de violență din Cisiordania au crescut față de 2012 cu aproape peste 140%. Totul, într-o lume a Orientului Mijlociu în care ideea de securitate este cât se poate de relativă.

Urmăriţi reportajul realizat de Laurentiu Rădulescu şi filmat de Gabriel Boţoghină, integral, în materialul video atașat.

Citiţi şi

SPECIAL DIGI24. Un conflict, milioane de victime

SPECIAL Digi24. Laurențiu Rădulescu: Am filmat şi în orașe închise militar

SPECIAL Digi24. Între Israel şi Cisiordania stau doar documente contestate şi organisme de pace

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...