Afacerile cu material lemnos sunt printre cele mai profitabile din Argeş. Mare parte din nordul județului este zonă muntoasă, acoperită de păduri. O afacere cu profit rapid s-a dezvoltat și în comuna Sălătrucu, de la poalele munților Făgăraș. „Băieții deștepți” au cumpărat păduri de la sătenii bătrâni la preț de nimic și au început să defrișeze în masă. Legea spune că arborii pot fi tăiați cu condiția să fie înlocuiți cu puieți, lucru care nu s-a întâmplat.
În timp ce localnicii spun că peste 150 de hectare de pădure de fag au dispărut, primarul comunei, Nicolae Langer, a numărat doar 100. Nici în ceea ce privește perioada în care s-au făcut defrișările în comuna Sălătruc, părerile nu coincid. Sătenii spun că într-un an s-a tăiat tot. Primarul dublează perioada şi adaugă că doar pădurea privată a fost tăiată, la decizia proprietarilor.
„La Bocănia este o suprafață de 100 de hectare proprietate privată, s-a taiat. Nu știu cine a tăiat. Pădurea este tăiată. A fost un jaf, nu știu. Am văzut că s-a tăiat. Nu sunt abilitat să spun eu. Știu autoritățile”, declară Nicolae Lange, primarul comunei Sălătrucu.
Autoritățile de la Direcția Silvică ridică neputincioase din umeri și spun că pe proprietatea privată cetățeanul face ce vrea, însă trebuie să și împădurească. Dacă înainte de 1989 statul avea
în subordine 272.000 de hectare acum nu mai are nici jumătate. Mai precis doar 115.000 de hectare de pădure în județul Argeș mai are statul în gestiune.
„Probabil taie chiar ei. Nu poate să treacă atât material lemnos fără să știe proprietarul și ar putea să anunțe autoritățile, poliția, jandarmeria”, afirmă Valerian Jinga, director tehnic la Direcția Silvică Argeș.
Argeșul rămâne fără păduri din cauza hoților care fură cu metodă. Ei știu că dacă sunt prinși de polițiști că transportă material lemnos fără acte de proveniență, cantitatea nu trebuie să depășească patru metri cubi. Astfel infracțiunea sa nu devine faptă penală, ci doar amendă contravențională, pe care nu o plătește nimeni. Dacă hoții au de onorat o comandă mai mare, împart cantitatea de lemn pe care o au de transportat, la numărul de persoane implicate.
„Ăștia cunosc legislația și atunci când sunt prinși de polițiști își împart vina și nu reușim nu pentru că nu vrem ci pentru că ăsta este temeiul legal. Îi sancționăm contravențional. Ei știu exact cât să fure ca să nu dea în sfera infracțiunii”, susține comisar șef Dănuț Dinu, purtător de cuvânt IJP Argeș.
Afacerile cu tăieri de arbori sunt organizate ca o adevărata mafie în județul Argeș, iar pentru a găsi vinovații este cale lungă, chiar și pentru polițiști.