Timp de o lună v-am prezentat o realitate îngrijoratoare: peste 80 de milioane de metri cubi de lemn au fost tăiați ilegal după 1989. În condițiile în care un copac are nevoie de 80 de ani să ajungă la maturitate, putem spune că se fură într-un ritm mai alert decât se replantează păduri.
În Romania s-au tăiat câte trei hectare de pădure pe oră, în ultimii douăzeci de ani. Asta a făcut ca o treime din suprafața de păduri a țării să dispară. Numărul copacilor retezaţi creşte în progresie, cu câte trei procente în fiecare an. Iar cel al arborilor proaspăt plantaţi, cu doar 0,3% anual. Consecințele defrișărilor făcute haotic sunt grave și autoritățile încep să le conștientizeze.
„Sunt mulți cei cărora casa le-a fost luată de ape pentru că au venit scurgeri de pe versanții despăduriți. Cei care chiar se îmbolnăvesc în marile orașe de boli de plămâni pentru că aerul este greu respirabil, cei care își pierd casele că alunecă terenurile peste ei din cauza defrișărilor”, spune Lucia Varga, ministrul Pădurilor, Apelor și Pisciculturii.
Mai interesați decât reprezentanții statului de situația pădurilor din România sunt membrii organizațiilor de mediu. Ei monitorizează cu atenție cum se extinde jaful de lemn. A apărut astfel o harta online a tăierilor de pădure.
„De când am început această inițiativă, implicit și harta tăierilor de pădure, ni s-a spus că există un sistem, sistem de urmărire a masei lemnoase, dar că el nu poate fi dat publicului pentru diferite probleme de confidențialitate a informațiilor economice”, precizează Liana Buzea, preşedintele Asociaţiei Plantăm Fapte Bune în România.
Tot membrii asociațiilor de mediu sunt cei care fac treaba statului și încearcă să compenseze pierderile prin plantări la care participă voluntari. Studiile lor arată că în fiecare an peste cinci milioane de copaci dispar din inima pădurii. Ei nu pot să planteze mai mult de mult un milion de puieți la nivel național.
Timp de o lună, Digi24 v-a arătat dezastrul din pădurile României: mii de hectare au dispărut fără urmă și foarte puțini vinovați plătesc pentru acest lucru. Lupta dintre cei care fură lemn și cei care restabilesc echilibrul natural continuă, iar Digi24 va fi, în continuare, alături de cei care prețuiesc natura.