În Bucuresti, fumul grătarelor se simte pe terase, prin pădurile din jurul orașului, sar capacele sticlelor de bere, alunecă tirolienele printre copaci și se socializează, în multe locuri, FĂRĂ reguli. Reporterul Digi24 a plecat în căutarea peisajului libertății de după pandemie.
Bucureștiul devine în ultimii ani o capitală tot mai cosmopolită. Realitatea se confirmă pe teren, inclusiv la un tradițional grătar românesc, făcut în pădure, unde gazdă este un cetățean străin, care ne explică în engleză:
- Deci, aici avem un grătar. Cea mai bună alegere. E mult foc aici, iar temperatura este foarte bună. Vedeți carnea aici. Este porc.
- Ești sigur?
- Da. Sunt sigur. Abia așteptăm să o încercăm. Puteți să vă alăturați.
- Este primul grătar românesc?
- Nu, nu. Sunt un mare fan al grătarelor românești!
Sfântul grătar care aduce fericirea românilor
Grătarul! El este logo-ul românului liber și-al amicilor săi din toate zările pământului! Mărunt, mare, închiriat, proprietate... nu contează! Important e să existe, să se încingă și să învăluie aerul cu miros de mititei și diverse alte bucate măcelărești pe jar. E o tradiție molipsitoare, care place, place, place.
„Sunt fericit! Și împăcat! Și vreau să mulțumesc echipei care a făcut totul posibil!” - mărturisește un român, fericit lângă grătar.
- De abia aștept să mă așez la masă! mărturisește un altul.
- Ce pregătiți astăzi?
- Mici! Și niște pulpe de pui. Eu fiind peste 65 de ani, am stat prin casă mai mult! Chiar mă bucur de această ieșire! Și sper să nu revenim la ce-a fost acum două luni!
În lumea grătarului, adio Covid, adio restricții! E libertate și-n copacii cu tiroliană din pădurea Cernica. Copiii Bucureștiului și-ai Ilfovului, deopotrivă, se cațără, se joacă și socializează iar ca altădată.
Micul la putere
E relaxare mare și-n oraș. Pe terasa Oborului, la mesele cu vedere spre carpeta cu Răpirea din Serai e plin de mici și de amici, de frânturi de filosofii de cartier și de sticle de bere ciocnite pentru spor și sănătate.
Micii au ajuns din belșug și la cei rămași să petreacă acasă. S-au comandat fără număr! Și, pe alocuri, s-au livrat la... găleată:
- Îi băgăm în găleată, le punem un capac și te-ai dus cu ei acasă. Vino să vezi! Avem o comandă acum, de 60, explică omul.
Drum bun spre mare! Evitați toaleta...
În loc de epilog, facem popas și-n trenul care pleacă spre mare, din gara Obor. De viruși îl dezinfectează Marin, cum se pricepe.
- Astea, dacă le ștergi nu mai miroase deloc! Dacă bag cârpa!
- E dezinfectat, gata, nu?
- Tot vagonul!
- Dai cu pâs-pâsul ăla și gata, nu?
- Da!
Pentru sănătate și călătorie cu griji puține încercați să rămâneți departe de baia acestui tren. Sâmbătă la prânz era mizerabilă.