Vărăşti, un sat aflat la câţiva kilometri de Bucureşti. Om descurcăreţ din fire, nea Marin a încercat să mai pună ceva cai putere atelajului său. Nu toată lumea se pricepe să-şi mâne calul cocoţat pe capota unei maşini. Spune că va merge negreşit la vot deşi recunoaşte cu sinceritate că habar nu are ce ar trebui să voteze.
„Nu ştiu, adică nu prea le avem cu... nu avem nici şcoală, nici carte multă, nu ştim adică... nu ştiu despre ce vorbiţi. (La vot mergeţi?) Păi cum să nu mergem”, a spus nea Marin.
Cât despre mijlocul de transport neconvenţional...
„Am cumparat-o şi noi să câştigăm şi noi la ea cât dă Dumnezeu. (Merge?) Păi de unde dracu să meargă, nu vezi că n-are roţi? Păi roţile la căruţa, alea ce-i nu le vezi, alea nu e roţi? Diiiii mă”, iar nea Marin și-a continuat drumul.
Tanti Nastasia mai schimbă o vorbă la poartă cu vecinele Ioana şi Elena. La vot vor merge cu siguranţă. Au auzit câte ceva la televizor despre revizuirea Constituţiei, dar mărturisesc că nu au înţeles mare lucru. O fi bine, o fi rău...
„Bre nu ştiu, am auzit, dar dacă nu ştiu ce înseamnă. Chiar că aşa e, nu ştiu, auzim şi noi, ne uităm la televizor ca boii, ca vacile. Ce înseamnă, se schimbă din Parlament de acolo, eu ştiu... Aaaa, mă rog, aşa”, a spun ele.
Mai au câteva luni să se lămurească. Între timp, la câteva case distanţă, domnul Gâlceavă discută cu un prieten subiectul cuplării referendumului cu alegerile europarlamentare. După un scurt moment de reflexie, are o revelaţie.
„Domnu reporter, cum să vă spun eu, Constituţia ţării nu ar merita să se schimbe. Știi de ce, dacă ar schimba Constituţia ţării ar ieşi mulţi deţinuţi şi ar periclita siguranţa ţării. Eu aşa cred, după părerea mea”, a susținut Dumitru Gâlceavă.
Prietenul îi atrage atenţia că încurcă lucrurile, iar domnul Gâlceavă admite că nu este pregătit pentru votarea care bate la uşă.
„Mergem să votăm, dar ca să mă iertaţi, mergem ca nişte boi să votăm, că noi nu înţelegem nimic ce parlamentează ei acolo”, a spus el.
Nea Tudor este şi el de acord că politicienii trebuie să explice mai pe înţelesul oamenilor care le sunt intenţiile, pentru că până la urmă trebuie să ştie ce votează. Are însă o teorie interesantă.
„Vedeţi dumneavoastră, fiecare partid când vine la putere, vrea să fie Constituţia de partea lor... Tot ei decid, noi suntem al 12-lea jucător. Bune, rele nu avem decât să suportăm”, a spus Tudor Năstase.
Oamenii mai au la dipoziţie patru luni pentru a afla ce prevede noua Constituţie, astfel încât votul lor să fie în cunoştinţa de cauză.