REPORTAJ. Cricova, orașul subteran cu un milion de sticle de vin și 120 de kilometri de străzi
Sunt adversari politici, dar ceva îi unește. Ce au în comun cancelarul german Angela Merkel, fostul președinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și președintele Rusiei Vladimir Putin? Își țin vinurile la învechit la Cricova. 30 de milioane de litri de vin, 120 de kilometri de tuneluri, butelii păstrate încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și o sticlă de vin, din anul 1902, care astăzi costă 150.000 de euro. Sunt câteva dintre atracțiile orașului subteran din Republica Moldova, singurul loc în care cosmonautul Iuri Gagarin s-a rătăcit și pe care vi-l prezentăm, în exclusivitate, la Jurnal pentru copii.
La 11 kilometri de Chişinău, în anul 1952, a fost deschis cel mai mare complex subteran, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense şi pentru vinurile excelente. În 2003, oraşul de sub pământ, de la Cricova a fost declarat obiectiv al patrimoniului cultural. Doi ani mai târziu a intrat în Cartea Recordurillor pentru că adăposteşte 30 de milioane de litri de vin. Aici, temperatura şi umiditatea sunt constante tot timpul anului şi permit păstrarea sticlelor de vin în cele mai bune condiţii.
În prezent, în oraşul subteran de la Cricova sunt păstrate peste 200 de soiuri de vin, multe dintre ele foarte rare, unice în lume. Câţiva dintre cei mai puternici oameni de pe Planetă, Vladimir Putin sau Angela Merkel de pildă, îşi păstrează în beciurile străvechi colecţiile personale. Şi tot în crama din Republica Moldova se învechesc şi câteva sute de sticle care i-au aparţinut mareşalului nazist Hermann Goering.
„Avem un oraş adevărat. Îşi are străzile, stradelele, bulevardele şi indicatoarele de trafic ale sale! Doar că denumirea acestor străzi este puţin specifică. Pe parcursul excursiei poţi observa străzi cum sunt Legenda Plaiului, Strada Cabernet, Chardonnay şi multe altele. Toate aceste străzi formează tuneluri care ating o lungime de aproape 120 de kilometri sau suprafaţa totală a oraşului nostru este de circa 53 de hectare. Deci poţi să îţi imaginezi! Este o cramă foarte, foarte mare”, spune Anatol, ghid de turism.
În anul 2015, la Cricova doar din vânzarea biletelor s-au strâns peste 50.000 de euro. Banii au fost reinvestiţi în primul rând în cinematograf, despre care administratorii oraşului subteran spun că este unic în Europa.
Turiştii care ajung la Cricova află poveştile şi legendele unui loc în care se produce vin după o reţetă veche de peste 500 de ani.
În anul 1914, pe teritoriul Basarabiei se aflau cele mai multe plantaţii de viţă de vie din Imperiul Rus. În perioada interbelică, Moldova era unul dintre cei mai importanţi exportatori de vinuri din regiune. După ce teritoriul a intrat sub stăpânirea Uniunii Sovietice, Republica Socialistă Moldovenească a devenit principalul producător de vinuri din cea mai mare ţară a lumii. Fiecare a doua sticlă de vin şi a treia de şampanie erau produse din strugurii Moldovei.
În prezent, la Cricova sunt depozitate peste 1 milion de sticle şi peste 20 de miloane de litri de vin, îmbuteliate în butoaie speciale. În plus, colecţia naţională de vinuri cuprinde peste 200 de mărci istorice, care nu pot fi vândute sau băute, pentru că fac parte din patrimoniul naţional al Moldovei. Dintre toate aceste butelii de vin există una râvnită de orice colecţionar.
„În 1902 a fost turnat un singur lot de 400 de butelii, această butelie este ultima pe Pământ. Această sticlă costă astăzi aproximativ 150.000 de euro. Este patrimonul nostru, nu va fi vândută niciodată”, mai spune ghidul.
„La noi în colecţie se păstrează vinurile din colecţia privată a lui Hermann Goering. El a fost mâna dreaptă a lui Adolf Hitler şi Mareşalul Aviaţiei naziste în al doilea război mondial. După război, în calitate de trofeu militar au fost aduse butelii în această colecţie”, adaugă Anatol.
Cei mai mulţi dintre turiştii care ajung la Cricova vor să se fotografieze lângă colecţiile private ale celor mai influenţi oameni de pe planetă. De fiecare dată când un înalt demnitar vizitează acest oraş subteran, în colecţia personală îi sunt adăugate alte câteva sticle, din mărci de lux.
E mai ușor să zbori în cosmos decât să ieși din cramă
Printre cei care au colecții de vin aici se numără Aleksandr Lukașenko, Vladimir Putin, Angela Merkel, John Kerry, Donald Tusk, Traian Băsescu și Klaus Iohannis.
De o mare popularitate se bucură şi cele cinci săli în care atât turiştii, cât şi cei mai puternici oameni din lume sunt primiţi atunci când vin în vizită la Cricova.
„Prima sală, până la reconstrucţie a fost numită sala lui Gagarin. Pentru ca în anul 1966 el a făcut o vizită la noi în cramă. El a rămas impresionat de vinurile şi tradiţiile noastre, astfel că înainte de a pleca ne-a lăsat o scrisoare. Aici este fotografia, aici este scrisoarea lui şi a spus că în această cramă se află un număr foarte mare de vinuri de calitate şi probabil că şi cea mai alintată persoană o să îşi găsească vinul pe placul său. Totodată, el ne urează să adaugăm cât mai multe medalii de aur, în colecţie şi dacă vreodată acest metal va dispărea de pe faţa Pământului el ne promite că o să îl aducă de pe lună sau de pe alte planete. Încă un moment interesant. Aici s-a semnat, a intrat în cramă pe data de 8 octombrie şi a ieşit pe 9. A stat aici o noapte şi înainte ca să iasă a spus că a fost mai simplu să zboare în cosmos, decat să iasă din cramele noastre”, povestește ghidul.
„Această sală este probabil cea mai frumoasa din complexul nostru. Se numeşte "La fundul mării", datorită faptului că cu circa 10-11 milioane ani în urma, Moldova se afla la fundul Mării Sarmatice. Dacă ai să ridici privirea în sus, vei putea observa fragmente de scoici, care s-au păstrat perioade îndelungate de timp”, spune Anatol.
Meseria de remior
Dintre toate, Sala Prezidenţială se detaşează prin grandoare, lux şi mai ales prin prisma persoanelor care s-au aşezat pe scaunele de aici.
În timp ce turiştii vizitează cele mai frumoase locuri ale acestui uriaş oraş subteran, câteva sute de oameni lucrează, zilnic, la producerea vinurilor de calitate. Unii dintre ei au locuri de muncă pe cât de curioase, pe atât de rare.
Lidia şi Elena Trofin sunt mamă şi fiică şi amândouă au o meserie despre care mulţi nici nu au auzit: remior. La fiecare două zile, cei opt astfel de angajaţi rotesc buteliile de vin cu o optime. Doar aşa pot fi eliminate impurităţile din fiecare sticlă, după un proces care durează câteva luni. Jobul acestor oameni este cât se poate de greu, dacă ţinem cont că în fiecare zi o persoană trebuie să rotească cel puţin 30.000 de sticle.
De 30 de ani, Lidia Trofin lucrează la Cricova şi până acum a rotit peste 300 de milioane de sticle.
„Nu este o tradiţie dar pur şi simplu este nevoie să muncim la combinat. Să avem unde munci! De bine, de rău, au trecut mulţi ani...de când lucrez. Au trecut 35 de ani şi am adus-o şi pe fiica mea, să aibă şi ea o profesie”, spune Lidia Trofin.
Cricova este o destinaţie turistică pe care merită să o vedeţi. Dacă vinul produs aici se exportă, în prezent, în 27 de ţări, în oraşul subteran din Moldova au ajuns până acum vizitatori din peste 100 de state, de pe toate continentele.
La Cricova sunt turnate şi secvenţe de film sau din videoclipurile celor mai cunoscute trupe de muzică din Republica Moldova. Şi băieţii de la Zdob şi Zdub au ajuns în oraşul subteran din Basarabia, despre care spun că este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-au vizitat până acum.
„Acolo, pe timpul verii este foarte răcoare, foarte bine. Şi noi ne-am dat cu skate-ul şi am filmat o bucată din videoclipul "Dimineaţa pe răcoare". A fost un moment foarte plăcut, pentru că noi am vrut să avem în videoclip ceva pentru tineret, dar în spate au fost butoaie foarte mari, adică un simbol al Moldovei”, spune Roman Iagupov.
Pentru unii Cricova înseamnă vin, pentru alţii un loc dintr-o lume ireală, în care te poţi rătăci în doar câteva secunde. Un oraş cu peste 100 de kilometri de străzi, cu trenuri care au trasee bine stabilite şi oameni gata să îţi povestească oricând despre cel mai ameţitor loc din Republica Moldova.
- Etichete:
- republica moldova
- vin
- crama cricova
- cricova
- program cricova
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News