De la 3 ani Cătălina își urmează visul de a deveni una dintre cele mai bune balerine din lume. Acest lucru ar fi fost imposibil fără operația realizată de profesorul Burnei. Fetița s-a născut cu o malformație la șold, care nu i-ar fi permis nici măcar să meargă ca un copil normal.
„Am făcut o operație, care operație a fost făcută de domnul dr. Burnei, care într-un fel m-a salvat. Nu știu. Am văzut oameni pe stradă care merg strâmb și m-am gândit cum aș fi mers eu, dacă nu era doctorul Burnei?”, spune Cătălina Neacșu.
„Cătălina a venit cu o luxație congenitală de șold bilaterală. După intervenția operatorie am văzut un rezultat anatomic foarte bun, chiar de exceptie”, explică prof. dr. Gheorghe Burnei, șeful secției de chirurgie ortopedică pediatrică de la spitalul Marie Curie.
„Asta datorită profesorului Burnei, pentru că este o operație de succes, cel puțin pentru copilul meu a fost o minune”, spune Ligia Neacșu, mama Cătălinei.
Și nu a fost singura minune. Pentru Cătălina, dar și pentru alte zeci de mii de copii, profesorul Burnei intră zilnic în sala de operații.
„Respectăm principiul lui Hipocrat, principiul lui Hipocrat sună: PRIMUM NON NOCERE, adică în primul rând, să nu facem rău”, spune chirurgul.
Profesorul Burnei a operat peste 15.000 de copii cu malformații ale picioarelor, scolioze congenitale sau tumori ale coloanei vertebrale.
Premiere medicale
Multe dintre operații le-a făcut în premieră mondială.
„În premieră mondială avem șapte intervenții operatorii, în premieră națională foarte multe, nu le mai știm numarul”, spune doctorul Burnei. „Ne bucurăm că suntem alături de marile state ale lumii în acest complet al celor care reușesc să trateze aceste afecțiuni, pentru că acești copii netratați au o perioadă de viață mult mai scurtă, au disconfort major și nu fac altceva decât să devină pentru familie o greutate extrem de mare”, explică profesorul.
Mai mult decât atât, profesorul Burnei a inventat o metodă prin care copiii cu malformații pot merge din nou. Această procedură îi poartă numele. „Noi trebuie să facem o intervenție care să asigure acest raport normal, să refacem șoldul, să îl reconstruim și ca urmare a acestei reconstrucții, copiii sunt mai bine”, explică dr. Burnei, cu modestie.
După operație urmează o perioadă grea pentru bolnav, cea de recuperare. Dar profesorul Burnei își încurajează mereu pacienții.
„Nu există în lume al doilea mai bun că el, puteam să o duc oriunde, dar nu am dus-o, ca dânsul nu se găsește”, spune Elena Dinu, mama unei fetițe operate de dr. Burnei. Cu toate acestea, medicul a refuzat oferte de zecii de mii de euro, venite de la clinici din străinătate.
„Acest atașament vine uneori de la sine. Nu trebuie să faci eforturi ca să te atașezi de un copil. Vrei, nu vrei, se naște o legătură, îți dă un sentiment că ei știu să te aprecieze mai mult decât cei care trebuie să te aprecieze”, mărturiseste profesorul Burnei.
Învățăcel și profesor
O legătură strânsă s-a creat și între profesorul Burnei și colegii săi mai tineri.
„Am avut multe și încă mai am multe de învățat de la dânsul. Este o experiență plăcută, o experiență pe care o trăim zi de zi, de fiecare dată este ceva nou”, spune dr. Ștefan Gavriliu, medic specialist ortopedie pediatrică.
„E o specialitate care nu a mai fost de câțiva ani buni, de vreo șapte ani de zile, și noi suntem după această perioadă de întrerupere prima generație care a venit aici”, declară dr. Ecaterina Japi, medic rezident.
La rândul său, profesorul Burnei a avut un mentor: mai bine de 20 de ani a învățat medicina de la chirurgul pediatru Alexandru Pesamosca.
„Eu l-am cunoscut de când eram student. Era un om cu foarte multă morală profesională, cu un talent greu de imaginat și un om care a evaluat de fiecare dată tot ceea ce este în specialitate și a făcut tot ce se poate că să împingă această specialitate mai înainte”, spune profesorul Burnei despre profesorul Pesamosca.
Ca sa ducă mai departe efortul și munca profesorului Pesamosca, doctorul Burnei luptă zilnic cu sistemul medical românesc. O bătălie a câștigat-o. Datorită lui, a fost reînființată specialitatea de chirugie ortopedică pediatrică.
Urmăriți reportajul despre profesorul Burnei în materialul video atașat. Reportajul a fost difuzat în emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe” de la Digi24.