Tancurile americane se află în Europa din anul 1944. Statele Unite au decis anul trecut să reducă bugetul pentru apărare şi, în acest context, au hotărât ca cele mai puternice maşini de luptă, tancurile Abrams, să se întoarcă acasă. Evenimentele din Ucraina i-a făcut pe strategii militari americani să se răzgândească.
„O să rămânem aici la Grafenwoh, o să menţinem tehnica aici şi o să construim pe baza lucrurilor pe care le învăţăm aici. Acest echipament va fi folosit pentru antrenament, dar o să fie folosit şi dacă este nevoie de el pe linie operaţională în Europa”, a declarat Walters Piatt, comandantul centrului de instrucţie al SUA din Europa.
Armata SUA a adus în Europa cea mai nouă variantă a tancurilor Abrams. Acesta vor lucra impreună cu tehnica armatei franceze.
Tehnica militară de ultimă generaţie este staţionată în baza Grafenwohr din Germania. Acolo, zona de antrenament se întinde pe o suprafaţă de 230 de kilometri pătraţi. Până la sfărşitul acestei luni, armata americană desfăşoară un exerciţiu de proporţii la care au fost invitaţi militari din 14 ţări. Exerciţiul testează, inclusiv, capacitatea de reacţie la atacuri chimice sau cibernetice.
„Sunt arme chimice în lume şi trebuie să fim pregătiţi pentru o astfel de situaţie. Ştim că adversarii noştri pot să folosească atacuri cibernetice oricând şi trebuie să fim pregătiţi, nu putem să fim nepăsători. Adversarii noştri pot să aibă vechicule blindate, aviaţie, tehnologii pentru a obţine aceste lucruri indiferent de costuri, aşadar dacă este un potenţial pericol trebuie să ne antrenăm pentru a-l respinge”, a mai spus Walters Piatt.
România participă la aceste antramente cu 300 de militari, dar şi cu o unitate specială.
„Este pentru prima dată când desfăşurăm alături de aceste structuri şi elemente de informaţii militare. A constituit un aspect care a dat foarte mult de gândit celor care trebuiau să acţioneze asupra forţelor inamicului”, a declarat generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre.
Exerciţiul multinaţional demonstrează faptul că forţele NATO iau în calcul că pe viitor se pot confrunta cu o armată puternică, iar luptele vor fi total diferite faţă de cele duse până acum în Afganistan sau Irak.