Din|interior. 300 de cutremure la Izvoarele, Galați, trei teorii
Puţini oameni au auzit de satul Izvoarele din judeţul Galați până acum o lună. Situaţia s-a schimbat brusc într-un timp foarte scurt. Imediat după inundaţiile de la începutul toamnei, aproape 300 de cutremure însoțite de zgomote ciudate au terorizat localnicii, vreme de trei săptămâni. Într-o singură zi au fost 68 de seisme cu magnitudine de la 1, până la 4 pe scara Richter. Deocamdată, cutremurele au încetat, dar bubuiturile nu. Sătenii se tem că satul se va scufunda și cer ajutorul autorităţilor de la București. Oficialii se întrec în explicaţii, dar sătenii nu-i cred, aşa că înalță rugi anti-cutremur.
Dincolo de cele sfinte, până astăzi s-au conturat trei ipoteze despre cauzele cutremurelor. Prima aparţine seismologilor. Satul Izvoarele, explică ei, este o zonă seismică deoarece este aşezată pe foarte multe falii active și pe straturi de argilă, care au provocat numeroase alunecări de teren. Așa că aceste cutremure sunt naturale.
„Se numesc științific roiuri seismice. Roiuri seismice au mai fost şi sunt şi în faţa Arcului Carpatic. Ele sunt lucruri fireşti, dar au caracter catastrofic, cum le spunem noi, sau caracter critic”, a explicat Mircea Radulian, director ştiinţific Institutul de Fizică a Pământului
A doua ipoteză aparţine ecologiștilor, care bănuiesc că seismele ar fi fost provocate de explorări secrete pentru obtinerea gazelelor de şist.
A treia ipoteză vine de la sătenii din Izvoarele. Ei cred că seismele ar fi fost provocate artificial de sondele Petrom care extrag ţiţeiul de pe deal, la câţiva kilometri de casele lor.
În mod normal, ţiteiul se extrage cu ajutorul apei sărate, dar localnicii din Izvoarele bănuiesc că în ultima perioadă lucrătorii companiei petroliere ar fi folosit apă fără sare.
Contactaţi de reporterii Din interior, reprezentanţii Petrom susţin că: "Nu există o legătură între fenomenele seismice raportate în ultimul interval de timp în zona satului Izvoarele, comuna Slobozia Conachi și activitățile desfășurate în zonă de OMV Petrom, cele mai apropiate operațiuni desfășurându-se la peste 2 km distanță".
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi îi linişteşte pe localnici şi spune că Petrom va plăti, dacă a încălcat legea.
Specialiştii spun, că, deocamdată, nu există niciun pericol ca oamenii să fie evacuati din sat.
Colonelul Gabriel Rângheanu şi căpitanul Oleg Susan, specialist in construcții, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi monitorizează permanent fisurile produse de seime la Izvoarele. Zeci de case din chirpici, construite fără fundaţie, au fost afectate.
„Masa se ridică în sus, te ridică și pe tine în sus”
Sultana Necula locuiește de 46 de ani într-o casă din paiantă. Chiar dacă cutremurele au trecut, ea spune că aude, în continuare, nişte bubuituri înfundate. Fiul ei marturiseste că aude aceste sunete de doi ani.
O vreme, garajul Sultanei Necula a fost loc de pelerinaj pentru autorități și specialiști, după ce cercetătorii au adus aici o stație seismică pentru a monitoriza vibrațiile solului. Locul nu a fost ales deloc întâmplător, pentru că în curtea familiei Necula cutremurele s-au simţit cel mai puternic.
După ce au plecat specialiștii de la Institutul de Fizică a Pământului, expertii de la Institutul de Seismologie au adus echipamente care masoara infrasunetele.
Toader Victorin, șeful laboratorului de avertizare seismică de la Institutul de Seismologie Aplicată, a incercat sa dezlege misterul sunetelor ciudate.
„Zgomotele sunt produse și de alte fenomene, nu numai de cutremure, deci exact ceea ce îi sperie pe săteni. Ceea ce se întâmplă și cu forajul că și acesta contează, și inundațiile, apă destul de multă s-a adunat, poate să formeze pungi, poate să fie o zonă cavernoasă, poate să fie o zonă calcaroasă și să formeze goluri și acestea se lasă”, a afirmat acesta.
Experţii în geodezie au "plantat" în grădina Sultanei Necula un aparat cu GPS care măsoară scoarta pamintului și observă mișcările solului.
Alexandra Gurău şi-a vândut apartamentul din Galați și a cumpărat o casă frumoasă în Izvoarele. Visa liniște și aer curat.
„Am venit aicea și am muncit, trei luni de zile ne-am spetit. Când am zis că am terminat și noi, am făcut și aghiazmă, au început bubuielile. Știți cum, patul se ridica în sus, masa se ridica în sus, scaunul se ridica în sus, te ridica și pe tine în sus”, povestește femeia.
De teamă că seismele vor dărâma casa pentru care a plătit o mică avere, femeia s-a imbolnavit de suparare. De o lună, familia Gurău urmărește cu sufletul la gură fiecare jurnal de știri, ca să afle noutăți.
Zgomotele ciudate, undele seismice
Profesorul Corneliu Dinu, doctor inginer la Facultatea de Geologie București, a studiat exploatările de zăcământ şi este de părere că orice extracție petrolieră poate provoca microseisme, în anumite condiţii.
Deşi pământul nu se mai zguduie la Izvoarele, la Bucureşti au apărut altfel de "replici". Directorul Institutului Geologic al României, Ștefan Marincea, a fost demis recent, la doar câteva zile după ce Institutul pe care-l conduce a publicat un raport care susţínea că sondele petroliere din Galaţi ar fi putut provoca seismele. Alți specialiști îl contrazic.
Din nou, părerile specialiștilor se bat cap în cap, chiar la Institutul de Fizică a Pământului, autoritatea supremă în materie de cutremure. În vreme ce Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific, se întreabă: „Ce și cine a reușit să perturbe echilibrul geodinamic al zonei? Pentru că cutremurele au loc când se strică un echilibru natural. Cine și ce?”
Directorul științific, Mircea Radulian, vorbește despre cauze exclusiv naturale, adică descărcare de energie tectonică în avalanșă. Calculatorul pe care lucrează este legat de stațiile seismice din Galați și primește permanent mii de date.
„Nu există nici o influență a acestor foraje asupra cutremurelor. Aceste foraje afectează partea superioară destul de mică. În sensul că e posibil ca datorită acestor exploatări repetate, solul de acolo să fie influențat”, este de părere Mircea Radulian.
Petrom forează la 800 de metri, pe când seismele de la Izvoarele se produc mult mai adânc, la maximum 7 kilometri. Directorul ştiinţific al Instititul de Fizică a Pământului a găsit o explicaţie şi pentru sunetele aparent ciudate: de fapt, sunt unde seismice.
Fenomenul nu este unic, dar e foarte rar. S-a mai întâmplat în Boemia, dar şi în România, la Sinaia, unde în anul 1993, s-au înregistrat zeci de cutremure de mica intensitate. Specialiştii nu au găsit explicaţii convingătoare nici până astăzi.
Primarul care studiază tectonică din cărți pentru a le explica sătenilor
La Izvoarele, însă, „roiurile” nu au apărut chiar atât de brusc. Ion Neculau, primar de 20 de ani al comunei Slobozia Conachi, își amintește că a mai trecut cândva printr-o situaţie similară.
Când au aparut cutremurele, primarul a început să studieze tectonică din cărţi, ca să ştie ce să le spună oamenilor.
La început și primarul Neculau, ca şi seismologii, a fost convins că seismele au fost provocate de inundațiile din luna septembrie. Au fost cele mai puternice din ultima sută de ani, la Galaţi.
Însă, geologii veniți la Izvoarele cred că marele pericol nu sunt cutremurele, ci alunecările de teren. Din anii '80 se tot repetă, iar in anul 1996 mai multe gospodării au fost strămutate după ce un versant s-a prăbușit peste ele.
Raluca Maftei este cercetător la Institutul Geologic și geolog de 30 de ani. Face parte din echipa trimisă la Izvoarele să identifice suprafețele cu alunecări de teren. Specialiştii spun că acestea ar avea legătură cu seismele.
De aceea, va trebui să cerceteze și să culeagă informaţii de la săteni. Încă n-a descoperit o legătură între cutremure și alunecările de teren.
După o săptămână de stat printre săteni, Raluca Maftei se simte datoare să demoleze prejudecățile.
Partidul Ecologist protestează la Izvoarele pentru a atrage atenția că seismele ar fi fost provocate de explorări secrete ale gazelor de șist. Totul a pornit de la directorul Petrom, care a declarat recent că societatea este interesată de gazele de șist.
Localnicii din Izvoarele nu înţeleg legătura dintre seisme şi gazele de şist. Ei vor doar să afle cauza exactă a cutremurelor.
În concluzie, până acum există trei explicaţii pentru cauzele celor 300 de cutremure de la Izvoarele, şi niciuna foarte clară. Seismologii vorbesc despre cauze tectonice naturale, ecologiştii, despre explorări secrete pentru obţinerea gazelor de şist, iar sătenii susţin că seismele au fost declanşate de sondele Petrom. Până se va ajunge la un rezultat acceptat de toată lumea, fenomenul Izvoarele rămâne un subiect deschis.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News