Tot satul a intrat - cu mic, cu mare - în căminul cultural din Colibaşi, localitate aflată în apropierea Capitalei. Fiecare venea cu becurile vechi pentru a primi altele economice la schimb.
Momentul a fost pregătit cum se cuvine. „Avem o brigadă de agitaţie despre comuna noastră...Cântece şi poezii despre comună”, spunea învățătoarea Maria Dumitrache.
„Avem drumuri asfaltate, mergi la treabă în papuci, pentru că fruntaşii noştri sunt pricepuţi”. Așa sunau versurile uneia dintre poeziile recitate de copii pe scenă.
Ultimele detalii erau stabilite ad-hoc: „Când vă fac semn intră... iese coloana clasei a doua”..
Dacă pentru unii localnici plimbarea până în centrul comunei a fost un prilej de a-şi întâlni vecinii, pentru alţii economiile sunt importante.
„Și aşa n-am frigider, n-am maşină de spălat şi becul şi un televizor ce poate să consume?”, se intreba un sătean.
Becurile oferite de compania care distribuie energie electrică în zonă au fost montate sub ochii primarului şi cu toate măsurile de siguranţă. Nu au lipsit mănuşile de cauciuc şi casca cu protecţie.
Şi cum un bec economic de 20 de vaţi luminează cât unul de 100 de vaţi, s-a dezvelit şi o placă în cinstea economiilor care vor fi făcute în fiecare casă din comună.
„Cu banii rămaşi...la cârciumă!”, a glumit primarul.
„Toţi aceşti bani economisiţi se întorc undeva într-un produs, un serviciu care necesită distribuirea de energie”, a spus Radu Coşarcă, reprezentantul companiei energetice.
Becurile nu îi vor apăra pe localnici de căderile de tensiune sau penele de curent frecvente în timpul iernii. În România durata medie de întrerupere este de 600 de minute anual, în timp ce în vestul Europei este de numai o oră pe an.