CAMPANIE Digi24. Pădurile nepăzite, invitaţie pentru hoţi

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-16-19h56m43s117

Una dintre cele mai afectate zone din judeţ este cea din Gârcini, Săcele, de unde anul trecut s-au tăiat ilegal aproape 5.000 de metri cubi de pădure, cu un sfert mai mult decât în 2011. Mai alarmante sunt cifrele de anul acesta.

„În anul 2013 comparativ cu anul 2012 a crescut cu 37% din păcate, însă a crescut şi procentul de lemn recuperat. În acest an, în primul trimestru am recuperat 65% din materialul lemnos tăiat fără drept, însă acest nu este un motiv de bucurie”, spune Sorin Hermenean, director la Regia Publică Locală Săcele.

În zonă există nouă gatere dintre care cinci nu sunt autorizate. La ele ajunge cea mai mare parte din arborii tăiaţi ilegal. Multe sunt declarate ca fiind anexe ale gospodăriei, iar pădurarii spun că asta îi împiedică să le controleze.

„Nu se poate intra pentru a se face verificări pentru că sunt necesare mandate de percheziţie, ceea ce am înţeles că este foarte greu de obţinut”, susţine Sorin Hermenean.

Oricum, autoritatea autorităţilor nu pare să sperie pe nimeni. 99% dintre amenzile date de Regia Locală a Pădurilor Săcele nu sunt plătite, iar legea nu permite executarea silită. În aceste condiţii, oficialii nu pot face decât un singur lucru.

„Există un serviciu permanent cu poliţie şi cu pădurarul de serviciu pentru a încerca în anumite zone pe unde se fură lemnele să reuşim să stopăm acest furt.(...). Dorim să facem în cartierul Gârcini un post al Jandarmeriei ca să fim ajutaţi”, afirmă Radu Nistor, primarul din Săcele.

Facem controale proprii prin personalul pe care îl avem în structură prin cei 55 de ingineri silvici pe care îi avem pe toată raza Judeţului Braşov, ocoalele silvice, cu poliţia, cu jandarmeria”, declară Ioan Criţ, inspector şef ITRSV Braşov.

Din 2007 până în prezent aproape 200 de hectare au fost reîmpădurite în urma campaniilor la care au participat voluntari sau angajaţii regiei.

Pe de altă parte, din 2011 incoace, în tot judeţul Braşov s-au tăiat ilegal aproape 19.000 de metri cubi de pădure, iar în cele mai afectate zone peste 1.300 de hectare au fost reîmpădurite. Cât despre tăierile legale, numai anul trecut au fost peste 53.000 de metri cubi de lemn care a fost vândut prin licitaţie unor firme din înreaga ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri