BONTON. Nicolae Raţiu, gentlemanul român decorat de Regina Elisabeta a Marii Britanii

Data publicării:
nicolae si elisabeth ratiu

Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”. Aceasta este definiţia elegantă a democraţiei dată în 1990 de Ion Raţiu, pe atunci candidat la președinția României.

Provenit dintr-o familie de nobili transilvăneni atestată din secolul XIV, Ion Raţiu a fost, înainte de toate, un lider al diasporei române de dinainte de 1989, un om de afaceri şi un filantrop. A locuit cea mai mare parte din viaţă la Londra. Astăzi, în apartamentul în care soții Rațiu au trăit cei mai frumoși ani, Elisabeth Rațiu primeşte pentru prima dată o echipă de televiziune.

E bucuroasă să audă limba română, pentru că întreaga sa viaţă a vorbit tuturor despre dragostea pentru ţara noastră, dragoste pe care le-a transmis-o în primul rând fiilor săi. „Cred că fii mei iubesc România pentru că au vizitat-o, dar şi din ce au învăţat din istoria familiei noastre, că avem o datorie să îi ajutăm pe cei care au nevoie de ajutor. Asta era treaba oamenilor cu educaţie”, a spus Elisabeth Raţiu.

Elisabeth Raţiu este o englezoaică get-beget. Cu toate astea a învăţat româneşte, a scris chiar o carte de bucate româneşti şi a fost direct implicată în ajutorarea copiilor români bolnavi de leucemie. În 1990 a primit cetăţenia română şi, deşi are 94 de ani, urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă în România.

Cu ocazia alegerilor, fiul meu Nicolae, a venit şi m-a luat şi am mers să vedem toţi oamenii din zonele din Londra unde se vota. Am înţeles că erau atât de mulţi oameni acolo pentru că aşteptau la cozi să voteze, dar nu erau destule formulare. Asta m-a întristat, dar am fost impresionată să văd toată mulţimea”, a spus Elisabeth Raţiu.

Elisabeth l-a cunoscut pe viitorul său soţ la Cambridge, unde tânărul Raţiu primise o bursă şi, pentru că nu ştia prea bine engleză, îşi completase formularele de înscriere în latină. L-a admirat mereu şi a înţeles nevoia lui de a-şi afirma identitatea românească. L-a însoţit în România imediat după Revoluţie când Ion Raţiu a candidat pentru preşedinţie la primele alegeri libere.

Tocmai imaginea sa de om elegant, educat şi înstărit, i-a fost defavorabilă. Românii îi reproşau că nu mâncase salam cu soia şi l-au poreclit „Domnul papion”. „Originea papionului a fost că el l-a admirat pe politicianul englez Lord Busby, care era foarte inteligent şi purta papion...”, a spus Elisabeth. „A fost un incident în februarie-martie '90, trebuia să ţină un discurs la o fabrică de sticlă din Bucureşti şi a fost sfătuit (pentru că erau nişte lideri comunişti acolo) că nu ar trebui să poarte papionul, pentru că oamenii îl vor huidui. El a zis că păstrează papionul şi când a urcat pe scenă a spus: „Sfătuitorii mei îmi spun că ar trebui să îmi dau jos papionul. Îl dau, dacă îmi cereţi”. Oamenii au zis nu şi au aplaudat”.

Nicolae Raţiu îşi vizitează mama în fiecare duminică. Este fiul cel mic al lui Ion Raţiu, s-a născut în Elveţia, a crescut în Marea Britanie, a studiat în America şi s-a căsătorit cu o ucraineancă. România şi-a câştigat mai târziu un loc în centrul preocupărilor sale. „Ca să fiu sincer nu am iubit România o bună parte din viaţa mea, mai degrabă o respingeam pentru că atenţia tatălui meu era aproape total îndreptată către România şi nu asupra mea.

Cred că pentru mine această dragoste a început la sfârşitul anilor '80 când am început să mă implic în activităţile românilor din exil. Apoi am venit cu tatăl meu în ianuarie 1990, o călătorie pe care chiar am organizat-o într-un avion charter plin cu jurnalişti, prieteni, familie”, a spus Nicolae Raţiu. „A fost extraordinar, pentru că atâta timp din viaţa mea fusesem înconjurat de lucruri româneşti: muzică românească, poveşti româneşti, mâncare românească, veri româneşti... a fost ca şi când am descoperit jumătatea care îmi lipsea când am ajuns în România”, a spus Nicolae Raţiu. A descoperit la fel de repede şi ce-i lipsea României la începutul anilor 90.

„În România era foarte întuneric, nu erau lumini în magazine, erau foarte puţine lumini chiar şi în clădiri şi îmi amintesc că totul era gri şi sărăcăcios. Dar era un sentiment extraordinar de bucurie, de speranţă că lucrurile se vor schimba în bine, totul va fi de acum grozav şi vom avea democraţie şi prosperitate. Dar apoi visul s-a destrămat foarte repede”, a spus Nicolae Raţiu. „Şi cred că dragostea mea pentru România şi dorinţa de a face ceva pentru această ţară a început să crească din acel moment”.

De atunci Nicolae Raţiu a preluat atât afacerile tatălui său, cât şi toate proiectele legate de România. Mai puţin cariera politică. „Ca şi politician trebuie să disimulezi, ca să ai succes trebuie să faci compromisuri şi nu aş vrea să le fac când e vorba de principii şi valori adevărate”, a spus Nicolae Raţiu. Se ocupă activ de toate proiectele caritabile şi culturale ale familiei. Este implicat în cinci fundaţii care sprijină România. Cel mai mult timp îl petrece la Centrul Cultural Roman de la Londra, pe care l-a înfiinţat în 1994. Îşi aminteşte că principala grijă a primilor emigranţi români de după revoluţie era să se ferească de alţi români. Acum, centrul înseamnă o adevărată comunitate şi este din ce în ce mai frecventat de diaspora românească.

Laura Chilintan este beneficiara unei burse din partea Fundaţiei Raţiu. Aceasta îi permite să termine un master în domeniul psihologiei sociale şi un proiect de cercetare pe care îl face în România. Întoarcerea acasă rămâne una dintre primele ei opţiuni. „Fac acest master şi studiile de dinainte, cumva toată munca mea se focalizează către a mă întoarce sper şi să lucrez pe proiecte de dezvoltare rurală sau urbană în România, mi-ar plăcea foarte mult”, a spus Laura Chilintan, bursieră a Fundaţiei Raţiu. Nicolae Raţiu păstrează fotografiile tuturor membrilor marcanţi ai familiei, le cunoaşte fiecăruia povestea şi realizările, iar arborele său genealogic este o lecţie de istorie. Spune că acesta poate dovedi înrudirea familiei sale cu prinţul Charles. Familia rămâne una dintre valorile cele mai importante pentru Nicolae Raţiu.

Nicolae Raţiu conduce maşina pe care şi-a cumpărat-o din primii bani câştigaţi cu propria sa afacere. „Cu această maşină au apărut fotografiile cu mama mea, din ziua alegerilor. A fost amuzant că cineva a postat un comentariu pe internet „Raţiu se plimbă cu Rolls Roys-ul prin Londra, nu ştie cum trăiesc oamenii”. Eu am văzut comentariul şi am răspuns: „De fapt, este un Mercedes din 1982”, a spus Nicolae Rațiu. În al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, Nicolae Raţiu a fost prezent toată ziua la una din secţiile de votare şi a împărţit, împreună cu echipa sa, ceai şi fursecuri celor care stăteau la coadă. „Eu am fost toată ziua acolo, noi am făcut acest ceai pentru democraţie cu echipa mea - noi am ştiut că vor fi ore şi ore de coadă şi am vrut să ajutăm. Îţi imaginezi când oamenii au ajuns după o coadă de 5 ore şi au primit o cafea...wow! Dar după noi, au mai fost încă 40 de minute minimum. Dar cel puţin au avut o şansă să se simtă mai uman, în loc să fie trataţi ca animalele”, a spus Nicolae Rațiu.

Anul acesta, Casa Regală a Marii Britanii i-a conferit titlul de Membru al Ordinului Imperiului Britanic, pentru ajutorul acordat comunităţilor cu probleme din România, prin intermediul fundaţiei familiei sale. L-a propus pentru această distincţie cumnata sa, Pamela Raţiu, care conduce Centrul Raţiu pentru democraţie de la Turda.

Ceea ce vedeţi aici, în România, ceea ce facem noi, este doar o mică parte, este cam o treime din ceea ce domnul Raţiu a tot făcut de-a lungul ultimilor 25 de ani”, a spus Pamela Rațiu. „În plan personal, este un model de viaţă extraordinar şi este, evident, fiul tatălui său. De fapt, ambii fraţi... eu le spun „Băieţii Raţiu”, ambii gentlemeni Raţiu, şi Indrei şi Nicolae, seamănă mult cu tatăl lor. Sunt gentlemeni, modele demne de urmat, amândoi sunt foarte modeşti şi discreţi. Iar acesta este unul dintre lucrurile pe care mereu le-am respectat la familia Raţiu: nu ne place să fim în centrul atenţiei, păstrăm mereu discreţia şi nu ne place să ieşim în faţă cu ceea ce facem. Este un lucru demn de respect”, a completat Pamela Rațiu. Pamela Raţiu este soţia lui Indrei, fiul cel mare al lui Ion Raţiu. A avut parte de celebritate, a fost căsătorită timp de 10 ani cu cântăreţul Demis Roussos.

În România s-a stabilit în anul 2005, iar odată cu numele Raţiu a preluat şi responsabilitatea de a se implica în proiecte benefice pentru comunitate. „Motivul pentru care eu sunt aici este pentru că eu împărtăşesc acelaşi set de valori şi credinţe”, a spus Pamela. Om de afaceri, filantrop şi un tată mereu prezent, Nicolae Raţiu are un singur secret pentru reuşita sa.

Mă întrebaţi cum îmi găsesc timp pentru toate aceste lucruri, îmi place ce fac şi pentru că îmi place cred că fac şi o treabă bună. Asta e important în viaţă, să identifici ce înseamnă cu adevărat ceva pentru tine şi să nu îţi pierzi vremea făcând ceva ce este... sau artificial. Nu toată lumea are privilegiul să facă această alegere, dar este important. Şi familia e importantă şi continuarea unei tradiţii. Eu o fac cu plăcere”, a spus Nicolae Rațiu. Iar tradiţia merge mai departe. Fiul său cel mare, Daniel, este preocupat de artă, este pictor și ştie că are o datorie de onoare pentru a continua munca tatălui său.

„Cred că este foarte nobil ceea ce face şi e uimitor câte vieţi a schimbat în România. Şi cred că ar trebui să continuăm ceea ce facem. Când va veni rândul meu, îmi voi face datoria”, a spus Daniel Rațiu. Povestea familiei Rațiu merge mai departe, valorile se transmit din tată în fiu.

Chiar dacă urmașii nobililor transilvăneni nu mai vorbesc limba română, ei rămân ambasadorii noştri în lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri