Bonton. Istoria şi poveştile ouălor-bijuterii Faberge

Data publicării:
oua faberge

Unul dintre celebrii colecţionari de ouă Fabergee a fost omul de afaceri american Forbes, care a deţinut 9 din cele 65 cunoscute.

Istoria ouălor Faberge este legată de Rusia, mai precis de familia Romanovilor şi începe în anul 1885. Atunci, ţarul Alexandru al III-lea a comandat o bijuterie în formă unui ou, pe care a făcut-o cadou soţiei sale, Maria Feodorovna, pentru a sărbători 20 de ani de la logodna lor.

Din acel an Peter Carl Faberge a devenit bijutierul curţii imperiale şi a creat în fiecare an câte un ou-bijuterie, pe care ţarul îl oferea soţiei sale, cu ocazia sărbătorii de Paşte.

Ouăle lui Faberge sunt făcute din aur sau argint, cu pietre preţioase sau semipreţioase. Este sumumul perfecţiunii, al luxului şi eleganţei.

Aceste ouă Faberge se mai numesc şi ouă surpriză, pentru că în momentul când le desfaci găseşti ceva neaşteptat.

Fiecare ou Faberge are o poveste legată de viaţa familiei imperiale sau celebrează evenimente importante ale vremii

Cel mai faimos şi despre care s-a scris cel mai mult este oul realizat în 1897, care celebrează încoronarea ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

Coronation Egg, oul de la încoronare, a fost făcut cadou ţarinei, pentru a sărbători încoronarea ţarului. Este de culoare citron, întrucât, la încoronare, ţarina purta o rochie de culoarea galben citron şi în onoarea ei a fost făcut.

În interiorul oului se află o copie în miniatură, a trăsurii imperiale pe care ţarul a folosit-o la încoronare. Această trăsură a fost făcută în atelierele lui Faberge, dar sub supravegherea maestrului care crea trăsurile imperiale. Şi el a stat câteva luni în atelierul lui Faberge ca să poată să reproducă exact căruţa imperială.

Deşi faima casei Faberge se identifică cu numele lui, Peter Carl Faberge a fost mai mult un vizionar şi un creator, decât un executant de bijuterii.

Perfecţiunea a atins-o şi oul „Standart Yacht”, realizat în anul 1909 din cristal transparent, aur şi email verde. Piesa păstrează macheta vaporului imperial şi este străjuit pe fiecare parte de câte un vultur încoronat.

Povestea este următoarea. Familia imperială a plecat într-o excursie cu vaporul. Pe drum au făcut un naufragiu. Şi atunci ţarina ar fi organizat evacuarea femeilor şi a copiilor care s-au urcat primele în bărci, făcând lanţuri de cearceafuri pe care coborau în barcă. Ţarina a fost ultima care a coborât din vapor. Şi ca omagiu pentru asta Faberge a făcut tot un ou surpriză, în interiorul căruia se află macheta acestui vapor.

Unul dintre ouăle Faberge creat în 1893 „in memoriam” este „Caucaz Egg” şi are una dintre cele mai triste istorii. Este realizat din aur, email roşu, diamante şi are miniaturi pictate pe fildeş. Bijuteria cinsteşte memoria Marelui Duce George, fratele ţarului Alexandru al III-lea.

Acest ou a fost făcut când fratele ţarului s-a îmbolnăvit de plămâni. Şi atunci el a fost dus în Caucaz, să stea acolo că să aibă un aer mai curat. A murit în Caucaz şi atunci s-a făcut acest ou cu email roşu. Ulterior, i s-a sugerat lui Faberge să nu mai pună email roşu pe ouă, pentru că aducea aminte de acest ou Caucaz care era legat de moartea marelui duce.

În 1916, când Primul Război Mondial şi-a arătat colţii, a fost creat oul „Steel Military”. Bijuteria se găseşte acum în colecţia arsenalului de la Kremlin.

Ţarul Rusiei i-a spus atunci lui Faberge, ca oul să nu fie nici din aur, nici din argint, nici cu pietre preţioase, pentru că momentele sunt tragice, ci să fie ceva foarte simplu şi realizat fără mare cheltuială.

Şi atunci Faberge a făcut un ou dintr-un metal simplu de tot. A pus oul pe patru postamente care reprezentau patru bombe.

Unul dintre marii colecţionari de ouă Faberge a fost afaceristul american Forbes

Afaceristul a deţinut nouă dintre cele 65 de ouă Faberge cunoscute, a căror valoare a fost estimată în anul 2004 la peste 100 milioane de dolari. Prima bijuterie din această colecţie achiziţionată de Forbes este Oul „Marlborough Clock”.

Şi oul „Marlborough Clock” are o poveste. În America, la începutul secolului, un mare bogătaş care se numea Vanderbilt, avea o fată, care era foarte ambiţioasă şi care a vrut neapărat să aibă un titlu. Şi au măritat-o cu bunicul lui Winston Churchill, ducele de Marlborough. După căsătorie, fiind ducesă de Marlborough, cei doi au plecat în Rusia, fiind primiţiă de toată aristocraţia rusă. Cu această ocazie ea a cunoscut operele lui Faberge, care i-a făcut acest ou.

În afară de familia imperială, de celebrele bijuterii în formă de ou s-au putut bucură şi mari personalităţi ale vremii.

Un mare admirator al lui Faberge a fost industriaşul Emanuel Nobel, nepotul lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, care a comandat în 1913 un „ou de gheaţă”.

Nobel era un suedez care trăia în Rusia şi care a făcut o avere enormă. A intrat în aristocraţia rusă şi avea un palat superb la Sankt Petersburg. Dădea foarte multe recepţii. Fiind un om elegant de la natură, la masă, în faţa fiecărei doamne se găsea un ou Faberge. Oul pe dinafară era în floare de gheaţă.

Peter Carl Faberge a refuzat să se limiteze la tehnica prelucrării metalelor preţioase. El a făcut din bijuterie o artă şi a reuşit să-şi pună creaţiile între cele mai mari valori ale artei universale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Virgil Ianțu s-a căsătorit în secret cu mama fiicei sale, după mai bine de 20 de ani de iubire: "I-am făcut o...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Instagram vs. realitate. Nicole Kidman, într-o zi obișnuită, când nu poartă ținute și machiaje spectaculoase...
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”