Seismul de acum 73 de ani a avut loc dimineaţa, la ora 3.39. Ziarele vremii scriau că în capitală „clădirile cele mai tari au pârâit, pereţii s-au crăpat, iar tencuiala s-a desprins pe suprafeţe mari."
Faza critică a durat aproape trei minute şi a transformat cea mai mare clădire din capitală într-un morman de ruine.
„Hotelul Carlton s-a prăbuşit complet, două sute de oameni morţi şi răniţi, milioane de case distruse! Acesta este bilanţul acestei catastrofe fără precedent în România”, spuneau jurnaliștii străini după dezastru.
Subsolul blocului Carlton a luat imediat foc, iar intervenţia pompierilor a inundat încăperile din subteran. Puţini oameni au scăpat. Unul dintre ei este sergentul Gheorghe Bacurea, paznic la sirena de alarmă a hotelului Carlton. A supravieţuit şi liftierul aflat în cabină, la ultimul etaj, al paisprezecelea. Şi un copil a reuşit să scape, împreună cu bona. Cei doi s-au adăpostit sub un pat de fier, care i-a protejat de căderea plafonului.
Arhitectul blocului a fost iniţial încarcerat, fiind considerat principalul vinovat. Magistraţii l-au achitat apoi, după ce s-a demonstrat că de vină pentru colapsul clădirii a fost unul dintre proprietari, care a tăiat unul dintre stâlpii de susţinere, ca să amenajeze o sală de cabaret.
Doar în Capitală, peste 400 de case au fost puternic avariate, iar 185 au devenit ruine.
În 2013, situaţia este aproape neschimbată: 200 de imobile din Bucureşti au toate şansele să cadă la următorul mare cutremur.
Dacă pământul se va mai cutremura la fel ca acum 70 de ani, adică trei minute neîntrerupte, atunci o bună parte din aceste clădiri vor fi puse la pământ în câteva zeci de secunde.
Acum, pe vechiul loc al blocului Carlton, nimic nu mai aminteşte de fosta mândrie a arhitecturii bucureştene. Se găseşte acolo un şantier de construcţii, pentru o nouă clădire de birouri.