ZIUA REGALITĂȚII. Monarhia a conectat România la Europa

Data publicării:
monarhie

Numită iniţial de Hohenzollern, dinastia primeşte în timpul Primului Război Mondial numele „de România", nume pe care familia regală îl foloseşte până astăzi.

Carol I făcea parte din ramura Sigmaringen a familiei Hohenzollern, familie din a cărei ramură principală se trăgea regele Prusiei, Wilhelm I. Tatăl său, Carol Anton de Sigmaringen, a fost prim-ministru al Prusiei şi un personaj influent în lumea germană.

Prin mama sa, Josephine de Baden, Carol I se înrudea cu Claude de Beauharnais, cumnatul primei soţii a lui Napoleon Bonaparte. În 1866, împăratul Napoleon al III-lea a fost foarte încântat ca la Bucureşti să domnească o rudă îndepărtată, chiar dacă era ofiţer prusac.

Carol I nu a avut urmaşi. Singura sa fiică, principesa Maria, s-a stins în 1874, la numai 3 ani.

Aşa că, pentru asigurarea succesiunii la Bucureşti, este ales nepotul lui Carol I, principele Ferdinand, fiul lui Leopold de Hohenzollern.

Ferdinand se va căsători în 1893 cu Maria de Edinburg, cu care a avut şase copii. Viitoarea regină a României leagă dinastia de la Bucureşti de amilia regală britanică, dar şi de familia Romanovilor, ţarii Rusiei. Tatăl Mariei, Alfred de Saxa Coburg Gotha era fiul reginei Victoria a Marii Britanii. Prin mama sa, Maria Alexandrovna, Regina Maria era nepoata ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei şi verişoara ţarului Nicolae al II lea. Aceasta a fost combinaţia dinastică ce a înclinat mult balanţa alianţelor României în timpul primului război mondial şi a ajutat mult şi la recunoaşterea Marii Uniri la Versailles, în 1920.

Legăturile europene ale dinastiei „de România" s-au completat şi prin căsătoria principelui moştenitor Carol, viitorul rege Carol al II lea, cu principesa Elena a Greciei. Ea era fiica regelui Constantin I al Greciei, nepot al lui Christian al IX-lea al Danemarcei. Regele Carol II şi regina Elena au avut un singur fiu, pe Mihai, născut la 25 octombrie 1921.

Regele Mihai I a domnit în două rânduri, prima dată între 1927 şi 1930, apoi de la 6 septembrie 1940 până în 1947. La nunta verişoarei sale, principesa Elisabeta a Marii Britanii, din noiembrie 1947, se logodeşte cu Ana de Bourbon Parma, înrudită cu familia regală a Danemarcei şi cu cea a Portugaliei. S-au căsătorit un an mai târziu şi au avut cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

Regele Mihai a desemnat-o drept moştenitoare a coroanei pe prima fiică, principesa Margareta. Pentru că aceasta nu are copii, primul în ordinea succesiunii la tron este principele Nicolae, în prezent de 28 de ani, fiul principesei Elena şi al lui Leslie Robin Medforth-Mills.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...