Reporter: La cine au ajuns terenurile?
Dorel Dorobanțu, primarul orașului Fundulea: La cine a fost îndreptăţit. Da? La cine a fost arondat la localitatea noastră, acolo au ajuns terenurile.
Reporter: E vorba de oameni care stăteau la 60-70 de km depărtare de localitate.
Dorel Dorobanțu: Nu eu i-am adus aici.
Reporter: Păi la dumneavoastră au depus cererile.
Dorel Dorobanțu: Nu eu i-am adus.
Reporter: Păi şi atunci cum au venit să ceară pământ la dumneavoastră în localitate?
Dorel Dorobanțu: Nu i-am adus, v-am spus ce am avut de spus, da? Mai mult nu am ce să vă declar. Nu am ce să vă declar.
„Prin acţiunile efectuate de comisia locală, comisia judeţeană. (...) s-au luat terenuri”, spune Marian Verzea, directorul Institutului Național de Cercetare Fundulea.
După aproape un sfert de secol de la Revoluţie, România a pierdut mii de hectare de teren folosite în experimentele din cercetarea agricolă. Aproape 100 de ani de studii şI muncă a cercetătorilor sunt pe punctul de a deveni apă de ploaie.
„Am fost nevoiţi să apelăm la poliţie. Într-un târziu, după 7-8 ore, cât am fost împiedicaţi să ne facem activitatea, a intervenit prompt poliţia şi l-a luat de pe teren”, povestește Constantin Găvan, directorul stațiunii de cercetare Șimnic.
Dosarele penale pentru preluarea abuzivă a terenurilor din cercetare nu sunt deloc semnale de alarmă pentru Ministerul Agriculturii. Cercetarea este cenuşăreasa agriculturii româneşti. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, Institutul de Cercetare şi Inginerie Tehnologică pentru Irigaţii şi Drenaje Băneasa, Institutul de Cercetare și Producție pentru Cultura și Industrializarea Sfeclei de zahăr și a substanțelor dulci Fundulea sau Staţiunea de Plante Medicinale şi Aromatice din Fundulea sunt o parte din jaf. Ce s-a întâmplat cu cercetarea din România aflaţi astăzi, de la ora 21, la „Jurnalul de seară”.