Din cele peste 200 de mărci de bere produse în România până în 1990, doar 11 branduri mari se mai produc, toate sub licenţa a patru producători internaţionali de bere. Restul mai sunt doar nume pe nişte pahare din colecţiile unor împătimiţi.
„România a pierdut toată industria berii”, spune Gheorghe Stoian, fost director fabrica de bere Rahova.
„A fost o prostie. S-au dat fabrici bune pe nimic”, spune Virgil Mailat, om de afaceri.
Din 33 de fabrici de bere, a mai rămas doar una singură funcţională, cu capital sută la sută românesc, pe vechea structură.
Încă nouă fabrici au fost cumpărate de marii producători de bere. Altele au fost închise ori au ajuns afaceri imobiliare sau ruine.
„Uite ce a ajuns, maldăre de pământ”, spsune o fostă angajată de la fabrica de bere Azuga.
„Vai, ce e aici, munca noastră, Doamne”, deplânge o fostă angajată la fabrica de bere Rahova.
„Zona respectivă a suscitat interesul dezvoltatorilor imobiliari pentru că poziţia acestor fabrici a fost bună faţă de vecinii pe care îi avea”, spune Ion Busicescu, fost director fabrica de bere Griviţa.
Celor mai multe fabrici li s-a tras de la privatizarea numită Mebo, lansată de statul român la începutul anilor 90. Atunci, angajaţii au devenit mici acţionari şi au vândut unităţile unor oameni de afaceri.
„Şi-au luat o maşină, o casă, o maşină mai scumpă care le-a înghiţit şi ce au avut. Şi după câţiva ani, măi, ce am făcut? Am vândut acolo acţiunile, am rămas fără loc de muncă”, spune Mircea Oltean, om de afaceri.
La rândul lor, noii proprietari au vândut din fabrici companiilor multinaţionale, care astăzi scot bani frumoşi din gustul românilor pentru bere.
„Fiecare a căutat să scoată profituri de pe urma fabricii, aia a căutat”, spune Steliana Neagoe, fostă angajată fabrica de bere Azuga.
Vedeţi ce s-a ales de industria românească a berii, marţi, de la ora 21:00, la Jurnalul de Seară, într-un nou reportaj din campania România furată.