- Vă rugăm să ne explicați de ce era fetița legată de pat. A fost legată în timpul mai multor zile... de pat.
- Nu știu de ce era fetița, nu știu în ce tură este și ce s-a întâmplat în momentul respectiv. Ce persoane au legat-o...
Deși România a semnat Convenția ONU privind persoanele cu dizabilități, deși există normative europene și chiar și un program guvernamental de închidere a centrelor, iar miza este reintegrarea socială, banii europeni sunt cheltuiți în alte scopuri.
Preot Cristian Nicolae, șeful Centrului pentru Copii cu Dizabilități Turnu Roșu: În urma investiției se vor amenaja mini-garsoniere.
O clădire veche, de mai bine de o sută de ani, cu o suprafață de aproape 1500 de metri pătrați, se va transforma tot în centru pentru copii cu dizabilități.
Reporter: E posibil din cauza legislației, ca la un moment dat să fiți trași la răspundere pentru (...) investiția de la Turnu Roșu?
Adriana Orlea, manager de proiect reabilitare CCD Turnu Roșu: Nu...nu văd de ce.
În România există în acest moment 700.736 persoane cu dizabilități. Dintre acestea, mai mult de 77.000 sunt instituţionalizate în cele 713 de centre din ţară.
1.500 de copii și tineri cu dizabilităţi au murit în mai puţin de patru ani în instituții din 27 de judeţe. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat România în dosarul Valentin Câmpeanu vs. România.
În acest caz, Centrul pentru Resurse Juridice a dat statul în judecată pentru că nu a anchetat în mod riguros moartea lui Valentin, un tânăr de 19 ani cu dizabilităţi intelectuale, infectat cu HIV, care a decedat în condiţii suspecte în 2004 într-un spital de psihiatrie. CEDO a constatat încălcarea articolului 2, dreptul la viaţă, şi articolului 13, dreptul la remedii eficiente.
Urmăriţi întreaga anchetă, astăzi, în Jurnalul de seară, de la ora 20:00.