România furată | Afacerea contractelor de deszăpezire atribuite pe motiv de „extremă urgenţă”
În prima zi de iarnă a sezonului, pe 1 decembrie 2015, cele mai importante două autostrăzi din România şi 25% din drumurile naţionale nu aveau contracte de deszăpezire.
Pentru A1, Bucureşti - Piteşti, A2, Bucureşti - Constanţa, şi drumurile naţionale din Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Dolj, Piteşti şi Prahova, CNADNR nu încheiase nicio înţelegere. Şefii de la drumuri spun că au făcut licitaţii din timp, dar nu au existat firme interesate.
Florin Dascălu, directorul Direcţiei Întreţinere Autostrăzi CNADNR: „Publicarea pe SEAP a anunţurilor de participare s-a făcut în data de 28 august 2015. (...) În 12 octombrie 2015, atunci am adjudecat pentru 76%. Lipsă de oferte. Cum v-am spus, în special la secţiile din cadrul DRDP Bucureşti şi SDN Craiova sau oferte neconforme.”
Directorii firmelor de dezsăpezire îl contrazic pe directorul CNADNR.
Marius Bucur, director general al SC Rebelis Construcţii SRL: „Licitaţiile s-au organizat foarte târziu.”
Mirela Luca, director de producţie GECOR: „Au venit foarte târziu cu programul de licitaţii.”
Reglementările companiei spun că, pentru a fi siguri că nu îi prinde iarna nepregătiţi, drumarii trebuie să aducă utilajele pentru deszăpezire până la 20 octombrie în bazele de la munte şi până la 1 noiembrie, în cele de la câmpie.
Pe 2 şi 3 decembrie 2015, pentru a rezolva situaţia celor 25% dintre şosele naţionale rămase descoperite, CNADNR a atribuit rapid contractele, pe motiv de „extremă urgenţă”. Întelegerile încheiate sunt de 15 milioane de euro.
Pe 2 decembrie 2015, CNADNR atribuie SC Reinvent Construct SRL două contracte în valoare de 1,4 milioane de euro. Pentru aceşti bani, firma trebuia să deszăpezască Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti şi Autostrada Soarelui, tronsonul Bucureşti - Lehliu, până la 31 martie 2016.
Potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului, Reinvent Construct a fost înfiinţată pe 29 aprilie 2015 şi nu a mai participat la nicio deszăpezire.
Firma este deţinută în procente egale de către Steliana Ramona Ion şi Daniel Nicolae Dinuţ, care e şi administrator. Societatea şi-a declarat sediul social într-un apartament din sectorul 5 din Capitală. Aici, locuieşte o pensionară care n-a auzit nici de firmă, nici de acţionari.
Reporter: Cu domnul Dinuţ Daniel Niculae?
Locatară: Nu cunosc.
Acţionarul şi administratorul firmei, Daniel Niculae Dinuţ, apare în dosarul fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, acuzat că cerea 20% din contractele pe care le atribuia. Anchetatorii susţin că omul de afaceri ar fi intermediat o parte din mita de 90 de milioane de euro pe care edilul bucureştean ar fi încasat-o de la omul de afaceri Marin Dumitru.
Apartamentul în care îşi are sediul Reinvent Construct ar fi aparţinut, până acum un an şi jumătate, directorului firmei SC Imob Lux Construct SRL, Victor Ţene, susţine actuala proprietară.
Societatea era controlată chiar de omul de afaceri Marin Dumitru, printr-un off-shore din Seychelles. Imob Lux Construct ar fi primit contracte de la Primăria Sectorului 5 pentru reabilitarea mai multor blocuri, iar din banii încasaţi un procent de 20% ar fi ajuns la primarul Marian Vanghelie.
Reporter: Aici a locuit domnul Ţene Victor?
Locatară: Da.
Reporter: De la Imob Lux?
Locatară: Da. Cel cu Vanghelie.
Fără măsuri în fața firmelor fără experiență
Conducerea CNADNR susţine că nu poate lua nicio măsură faţă de firmele fără experienţă în deszăpezire sau care nu funcţionează la sediul declarat în contract, iar administratorul şi acţionarul firmei e anchetat.
Florin Dascălu, directorul Direcţiei Întreţinere Autostrăzi CNADNR: „Legislaţia în materie de achiziţii publice nu permite să impun condiţii restrictive, nu impune absolut nicio restricţie cu privire la anul înfiinţării. El poate să-şi ia un terţ susţinător.”
Despre Reinvent Construct nu există informaţii publice cu privire la numărul angajaţilor şi al utilajelor sale. Directorul CNADNR spune că, la negociere, firma s-a prezentat cu o scrisoare de garanţie de la o altă societate. Dacă obţinea contractul public, societatea îi punea la dispoziţie utilajele pentru deszăpezire.
Legislație deficitară
Pe 2 decembrie 2015 a fost încheiat şi contractul pentru deszăpezirea drumurilor din nordul Capitalei şi din jurul Piteştiului. General Trust Argeş a primit, fără licitaţie, două contracte în valoare de 2,6 milioane de euro.
Unicul acţionar al firmei, Cătălin Marian Spătaru, a fost reţinut în martie 2012 de procurorii DIICOT Mehedinţi. Omul de afaceri e acuzat de constituirea unui grup infracţional, de evaziune fiscală şi spălare de bani de 20 de milioane de euro. Spătaru a fost acuzat că împreună cu doi rromi din Strehaia ar fi înfiinţat cinci firme fantomă, prin care ar fi rulat banii fictiv, pentru a nu plăti dări către stat.
Florin Dascălu, directorul Direcţiei Întreţinere Autostrăzi CNADNR: „Uitaţi, aici! Deci, declaraţie pe propria răspundere în care zice că în ultimii cinci ani nu am fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă.”
Omul de afaceri e cercetat în stare de libertate. Dosarul nu a fost trimis încă în instanţă. General Trust Argeş este abonată la contracte cu bani publici. Din 2008 până în prezent, a primit de la CNADNR şi de la autorităţile locale şi judeţene numeroase contracte.
Tatarciuc Neculai, director General Trust Argeş: „Am avut judeţul Olt, judeţul Argeş... Avem de vreo şapte - opt ani, cam aşa. Am avut şi la CNADNR, şi la Consiliul Judeţean Argeş.”
În ultimii cinci ani, societatea a avut cifre de afaceri însumate la 61,1 milioane de euro.
Cifrele de afaceri ale SC General Trust Argeş SRL
2014 - 8,9 milioane de euro
2013 - 12,7 milioane de euro
2012 - 12,7 milioane de euro
2011 - 16,5 milioane de euro
2010 - 10,3 milioane de euro
Cătălin Spătaru a fost contactat de Digi24, dar a refuzat să ofere un punct de vedere.
Vine iarna pe nepregătite?
De deszăpezirea localităţilor din jurul Ploieştiului - Sinaia, Câmpina, Bărcăneşti, Blejoi, Albeşti, Valea Popii şi Cheia - se ocupă firma SC Rebelis Construcţii SRL. Prin negociere directă, tot pe motiv de extremă urgenţă, a obţinut trei contracte de 3.098.641 de euro. Contractele au fost atribuite tot pe 2 decembrie 2015.
Firma câştigătoare e abonată la contracte din bani publici, atât de deszăpezire, cât şi de construcţii. Numele societăţii apare în dosarul şefului CJ Prahova, Mircea Cosma, ca firmă care ar fi dat mită pentru a primi contracte.
Marius Bucur, director general al SC Rebelis Construcţii SRL: „În rechizitoriu apară enumerată, dar nu că am fi făcut noi ceva. Am fost chemat ca şi martor la proces. În rechizitoriul DNA-ului suntem trecuţi tot martori, n-am fost trecuţi în altă calitate.”
Carmen Mihaela Bucur este unicul acţionar al Rebelis Construcţii. La Registrul Comerţului, societatea apare ca trimisă în judecată. Directorul firmei susţine că e vorba de un accident de muncă.
Marius Bucur, director general al SC Rebelis Construcţii SRL: „O explozie pe o stradă pe care lucram noi, pe strada Caraiman, la care noi n-am avut nicio problemă. Noi am săpat marţea, explozia s-a întâmplat joi noaptea, după ce se făcuse o verificare a Distrigazului.”
Rebelis Construcţii a primit în ultimii ani numeroase contracte de la CNADNR şi de la Consiliul Judeţean Prahova. În ultimii cinci ani, firma a avut cifre de afaceri însumate de 12,6 milioane de euro.
Cifrele de afaceri ale SC Rebelis Construcţii SRL
2014 - 5,9 milioane de euro
2013 - 2,8 milioane de euro
2012 - 1,3 milioane de euro
2011 - 1,3 milioane de euro
2010 - 1,3 milioane de euro
Firma controlată de senatorul Cătălin Voicu
Sudul Bucureştiului şi judeţul Giurgiu au fost atribuite firmei SC GECOR SRL. Două contracte fără licitaţie, în valoare de 1,5 milioane de euro.
Mirela Luca, director de producţie GECOR: „Acest contract este format din mai multe prestări de servicii, cum ar fi: una, deszăpezirea, după care avem aprovizionarea de mixtură stocabilă, avem montare şi demontare de parazăpezi, mai avem informare şi punerea în operă a mixturii stocabile. Şi mai avem, totodată, şi aprovizionarea de sare, plus transport.”
GECOR e deţinută în proporţii egale de Ioana şi Gheorghe Cuşă. Ambii sunt şi administratori. Despre această firmă, presa a scris că ar fi controlată de către fostul senator PSD Cătălin Voicu. El a fost condamnat în aprilie 2013 la şapte ani de închisoare pentru corupţie.
Potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului, în perioada 30 aprilie 2004 - 13 decembrie 2007, Gherghina Voicu, mama fostului senator PSD, a fost acţionară cu 50% în firma GECOR. Despre actualii acţionari, presa a scris că ar fi finii lui Cătălin Voicu.
Mirela Luca, director de producţie GECOR: „Cătălin Voicu normal că-mi spune ceva. Dar să vă spun eu că da sau nu, nu ştiu. Aşa o fi, probabil. Într-adevăr, dar nu pot eu să vă confirm.”
Firma a primit mai multe contracte cu CNADNR.
Mirela Luca, director de producţie GECOR: „Da. De vreo 15 ani, dar vă spun că nu în fiecare an am câştigat noi deszăpezirea.”
Contractele din bani publici au crescut cifra de afaceri a firmei. În ultimii cinci ani, GECOR nu a scăzut sub nouă milioane de euro încasări anuale.
Cifrele de afaceri ale SC GECOR SRL
2014 - 10,3 milioane de euro
2013 - 9,3 milioane de euro
2012 - 10 milioane de euro
2011 - 9,8 milioane de euro
2010 - 9 milioane de euro
Ce este tariful de așteptare
CNADNR plăteşte firmele cu care lucrează şi atunci când nu ninge. În contracte, această plată se numeşte tarif de aşteptare.
Reporter: Ce înseamnă tariful de aşteptare şi cât este?
Marius Bucur, director general al SC Rebelis Construcţii SRL: E undeva la 25-24 de lei pe oră. Pentru utilajele care sunt acum comandate.
Florin Dascălu, directorul Direcţiei Întreţinere Autostrăzi CNADNR: „Aceste tarife pentru iarna asta sunt stabilite pe baza tarifelor din iarna trecută, la care am adăugat o indexare de 2,7, coeficientul de majorare de la Statistică.”
Tariful de aşteptare reprezintă de 20% din tariful de acţionare, care e de 125 de lei pe oră şi e valabil de pe 2 decembrie 2015, până la 31 martie 2016.
Florin Dascălu, directorul Direcţiei Întreţinere Autostrăzi CNADNR: „Să vă explic de ce plătesc eu acest tarif. Pentru că îl oblig să aibă utilajele la dispoziţia mea 24 din 24. Pentru că eu nu ştiu când ninge, când e polei, sau când e...”
În decembrie 2015 a nins foarte puţin, câteva zile, înainte de Revelion.
Maria Tomescu, meteorolog: „Decembrie 2015 a fost a doua cea mai caldă lună de când se fac măsurători meteorologice. De exemplu, pe 27 decembrie s-au înregistrat 21 de grade la Curtea de Argeş, Piteşti, Târgovişte şi Ploieşti. Mai mult decât atât, precipitaţiile au fost extrem de puţine şi, în general, sub formă de ploaie.”
Florin Dascălu, directorul Direcţiei Întreţinere Autostrăzi CNADNR: „N-are legătură tariful cu cum va fi iarna. Adică câte zile va ninge. Pentru că chiar dacă ninge o zi sau o săptămână din toată iarna, el acţionează la fel.”
Conducerea CNADNR susţine că decontarea orelor de aşteptare şi de acţionare a utilajelor se face printr-un sistem modern.
Florin Dascălu, directorul Direcţiei Întreţinere Autostrăzi CNADNR: „Are o diagramă GPS-ul, în care el e plătit exact pe diagrama aia.”
Mirela Luca, director de producţie GECOR: „La decontare, se fac în funcţie de situaţiile de lucrări şi de orele prestate pe deszăpezire, prestări care sunt monitorizate cu GPS-uri, automat, deci toate maşinile care fac deszăpezire au GPS-uri. În funcţie de orele pe care ei le au în traseu, acele ore se decontează.”
Contracte date fără licitație firmelor cu probleme în justiție
Nu este pentru prima dată când CNADNR atribuie contracte fără licitaţie firmelor ale căror acţionari sunt urmăriţi penal sau trimişi în judecată în diverse speţe.
Digi24 v-a prezentat în exclusivitate, în martie 2015, cazul firmei Astor COM SRL, al cărei acţionar majoritar, Petrică Mihai Sala, a fost condamnat în 2012 pentru dare de mită. Cu toate acestea, societatea lui a primit în continuare de la CNADNR contracte fără licitaţie.
Florin Dascălu: Aţi încheiat? Vă rog să opriţi camera!
Nervozitatea directorului din CNADNR nu se opreşte aici. Şi găseşte vinovatul pe situaţie.
Florin Dascălu către purtătorul de cuvânt al CNADNR: Băi, să nu mai vii la mine cu ăştia!
Reporter: Nu aveţi cunoştinţă de patronul firmei că e condamnat pentru dare de mită?
Florin Dascălu: Mamăăăă! Îmi bag.....
Reporter: Noi am găsit pe Google informaţiile astea.
Florin Dascălu: Măi, fratele meu, eu sunt inginer, nu mă ocup cu investigaţii.
Florin Dascălu: Băi, eu ştiam de la Şova că vouă nu trebuie să vă dea nimeni niciun interviu.
Reporter: De la Şova?
Florin Dascălu: Voi sunteţi aşa cum sunteţi. Uite, veniţi cu chestii d-astea. Vă mulţumesc. La revedere. E ultima dată când ne vedem.
După difuzarea anchetei, Autoritatea pentru Reglementarea Achiziţiilor Publice a verificat modul în care CNADNR a acordat respectivele contracte şi a decis sancţionarea companiei de drumuri cu 80.000 de lei.
Florin Dascălu, directorul Direcţiei Întreţinere Autostrăzi CNADNR: „Dar ştiu că e contestată. S-a contestat.”
Iarna 2015-2016
Pentru iarna 2015-2016, CNADNR s-a bazat pe 3.188 de utilaje de deszăpezire. Dintre acestea, 743 sunt utilajele proprii ale CNADNR, iar restul de 2.445 de utilaje a fost contractat de la firme private. Conducerea CNADNR susţine că utilajele proprii le-a direcţionat în zonele unde nu a reuşit să încheie contracte de deszăpezire.
Deszăpezirea din această iarnă costă 60 de milioane de euro. Banii au ajuns la 51 de firme. Cele mai multe afaceri au fost încheiate cu societăţile din anii trecuţi. Printre cele mai cunoscute se numără Consal SRL, Eurocogen, Rodali Cargo, Alpenside, Hidroconstrucţia, Eurosped, Fincodrum şi Teldrum.
Deszăpezirea în vestul țării
Cele mai multe contracte de deszăpezire prin licitaţie publică le-a primit SC Diferit SRL din Cluj Napoca. Şapte contracte în valoare de nouă milioane de euro pentru deszăpezirea vestului ţării.
Firma e deţinută de Daniela Denisa Petri, cu 25% din acţiuni, şi de către Nicolae Petri - 75%. Administratorul societăţii este Grigore Vădean. El apare în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu.
Procurorii spun că Grigore Vădean i-ar fi dat fostului preşedinte al Consiliului Judeţean un plic cu 45.000 de lei, după o discuţie cu directorul Direcţiei de Drumuri Cluj, Eugen Cecan.
„În octombrie 2012, la sediul Cluj, s-a prezentat numitul Vădean, director al firmei Diferit S.R.L., care a lăsat la secretara preşedintelui Uioreanu un plic maro în care se afla suma de 45 000 de lei. Secretara aştepta să revină preşedintele la birou şi când acesta a revenit în instituţie a întrebat ce conţine plicul şi de la cine provine. Cum secretara nu a ştiut să dea datele cerute, preşedintele a solicitat secretarei să deschidă plicul. S-a constatat că în plic se afla suma de 45 000 de lei, am apărut şi eu în birou, iar preşedintele mi-a cerut să verific, să aflu de unde sunt banii. Pentru că nu aveam datele necesare şi secretara nu a ştiut să mă lămurească cu nimic, am luat decizia de a cumpăra un bec cu ultraviolete pentru a verifica banii. Am văzut că totul este în regulă şi i-am spus preşedintelui că banii nu sunt marcaţi. La circa două zile am aflat că numitul Cecan Eugen, director la C.N.A.D.R., i-a cerut omului de afaceri ce deţine firma Diferit să aducă preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj suma de 10.000 euro sau echivalent în lei în regim de urgenţă, banii fiind necesari preşedintelui”, a declarat un martor din dosarul lui Horia Uioreanu.
Eugen Cecan, directorul DRDP Cluj: „Nu cred că eu i-am spus vreodată aşa ceva. Nici nu aş vedea motivul pentru care să fi spus.”
Reporter: Îl cunoaşteţi de domnul Vădean?
Eugen Cecan: „Îl cunosc din 2007 - 2008.”
SC Diferit SRL a câştigat în ultimii ani zeci de contracte din bani publici de la CNADNR şi autorităţile locale din vestul ţării. Cifrele de afaceri ale societăţii au crescut de şapte ori în ultimii cinci ani.
Cifrele de afaceri ale SC Diferit SRL
2014 - 44,5 milioane de euro
2013 - 30,1 milioane de euro
2012 - 26 milioane de euro
2011 - 21,5 milioane de euro
2010 - 6,8 milioane de euro
Digi24 a încercat să obţină un punct de vedere de la conducerea firmei SC Diferit SRL.
Angajat al SC Diferit SRL: „Ei sunt într-o şedinţă şi chiar au intrat de vreo oră şi jumătate. Şi nu ştiu cât mai durează. Deci, nu vrem să vă ţinem aicea.”
Clientul fidel al CNADNR
Moldova e deszăpezită de clientul fidel al CNADNR, Florconstruct SRL. Firma omului de afaceri Vasile Florea a primit, prin licitaţie publică, şase contracte în valoare de aproape patru milioane de euro. La sfârşitul lunii mai 2013, Vasile Florea a fost reţinut de procurorii DIICOT pentru acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani. El este acuzat că ar fi emis facturi fictive în valoare de 500.000 de lei.
Vasile Florea, patronul firmei Florconstruct: „Dar nu înţeleg ce legătură are situaţia firmei, care a fost acum trei ani de zile într-o verificare, şi contractele de deszăpezire. Contractele de deszăpezire sunt scoase de către CNADNR, în baza legii, şi poate participa orice firmă. Anul acesta o fost foarte uşor. Concurenţă nu am avut decât pe Bacău şi pe Piatra Neamţ.”
Pe toată zona Moldovei, Florconstruct a primit contracte din bani publici şi de la CNADNR şi de la autorităţile locale. Cifrele de afaceri ale firmei din ultimii cinci ani au fost între 3,3 şi 5,4 milioane de euro anual.
Cifrele de afaceri ale SC Florconstruct SRL
2014 - 4,2 milioane de euro
2013 - 4,4 milioane de euro
2012 - 5,4 milioane de euro
2011 - 5 milioane de euro
2010 - 3,3 milioane de euro
Contractele de deszăpezire pentru iarna 2015-2016 au fost semnate atunci când director general al Companiei de drumuri era Narcis Neaga. El a fost demis pe 8 decembrie 2015. Nici fostul director, nici cel nou, Cătălin Homor, nu au dorit să ofere Digi24 un punct de vedere cu privire la constractele de deszăpezire.
- Etichete:
- cnadnr
- deszapezire
- campanie digi24
- firme de deszapezire
- contracte deszapezire
- ancheta digi24
- romania furata
- atribuire contracte deszapezire
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News