Cea mai mare tragedie din istoria recentă a României a scos la iveală una dintre cele mai durereroase și în același timp periculoase probleme din România: condițiile din spitale. Ce s-a schimbat la doi ani de la tragedie în ceea ce priveşte tratamentul ranitilor cu arsuri grave aflaţi în această seară, într-un nou episod marca România furată.
Dr. Cristian Niţescu, directorul medical al Spitalului de Arşi: Ceea ce s-a întâmplat atunci la Colectiv a tras un mare semnal de alarmă la nivelul întregi ţări, dar eu zic că în continuare această patologie încă nu are la dispoziţie numărul suficient de paturi, personalul calificat şi multe alte probleme care decurg din aceste fapte. Nu putem să spunem că există centre de arşi în adevăratul sens al cuvântului.
Bogdan Opriţa - şeful SMURD Bucureşti, Spitalul Floreasca: Discutăm de 400 de pacienţi arşi în proporţii de peste 30% într-un an de zile, să spunem din Bucureşti şi practic din toată ţara, care ajung la centrele din Bucureşti. Şi asta înseamnă un pacient pe zi. Pacientul grav care, în momentul în care este stabilizat, indiferent dacă va supravieţui sau nu va supravieţui, el va sta un număr de zile în acea secţie şi pe acel pat, este evident că este nevoie de mai multe locuri pentru situaţia care este acum.
Dr. Cristian Niţescu, directorul medical al Spitalului de Arşi: Din punct de vedere medical faci tot ce este omeneşte posibil - te ocupi de pacient astfel încât pacientul respectiv ajunge la un moment dat în sânul familiei şi a avut o arsură de 60%, de exemplu, deci acest pacient, din punct de vedere financiar, te trage în jos ca unitate spitalicească. Deci ai tratat şi ai şi salvat, să zicem, 25-30 de pacienţi de o asemenea avengură, practic eşti dator vândut ca şi spital...
Urmăriți întregul reportaj în această seară, de la ora 21.00.