La începutul secolului 20, după 14 ani în care a fost prefect și deputat, Nicu Albu a fost ales primar în Piatra Neamț. Oraşul era doar o mahala mai mare, cu maghernițe înghesuite și ulițe pline de noroi. Nicu Albu a venit cu planuri nemaipomenite.
„Mulți au încercat să confiște imaginea lui Nicu Albu o dată ce au ajuns în administrația orașului, dar nu s-a ridicat niciunul la nivelul lui Nicu Albu și nici nu cred că se va ridica vreodată”, spune Iulia Luca, președintele asociației Nicu Alb.
Proprietar de păduri şi antreprenor cu studii la Berlin, Nicu Albu și-a început mandatul în anul 1901. Localnicii se luptau în acea vreme cu o problemă majoră de siguranță. Când ploile erau abundente, dealul Cozla amenința să îngroape cu totul orașul, iar alunecările de teren distrugeau periodic casele. Soluția lui Nicu Albu a fost împădurirea și amenajarea zonei. Așa a luat ființă parcul Cozla.
„O parte de jos propusă pentru plimbarea copiilor cu un mini parc zoologic. (...) Pe un alt strat mai sus, cazinoul, pentru oamenii cu bani care ieșeau la sfârșit de săptămână la plimbare (...) Iar mai sus, inspirat după ideile principesei Maria, Cercul Gospodinelor (...) Unde se spune că veneau soțiile celor potentați ai vremii și găteau pentru cei săraci”, spune Virel Nicolau, colecționar.
Tot Nicu Albu a sistematizat orașul și a trasat marile bulevarde, apelând la măsuri radicale, demolări și exproprieri. A prelungit calea ferată și a construit o gară în oraș.
„Deschizând drumurile și pe partea de cale ferată și pe șosele a făcut să vină aflux de turiști în Piatra Neamț”, adaugă Virel Nicolau, colecționar.
Piatra Neamț a fost primul oraș din țară în care lămpile cu gaz, folosite pentru iluminatul public, au fost înlocuite cu lămpi electrice. Elena Cuza i-a donat 10 mii de lei, bani cu care a adus din Franța, pentru prima oară, la spitalul din oraș, echipamente medicale sterile. Neobosit în a rezolva problemele comunității și-a găsit sfârșitul prematur, la numai 55 de ani, în 1908. Iar în orașul pe care l-a reconstruit practic din temelii nu avea nici măcar un loc în cimitir. Astfel încât Elena Cuza a cedat familiei Albu cavoul ei de la mănăstirea Bistrița pentru cel mai strălucit primar pe care Piatra Neamț l-a avut vreodată.