Cinci partide au intrat în Parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor de duminică. În tabăra proeuropeană sunt liberal-democraţii, democraţii şi liberalii, în timp ce de cealaltă parte sunt socialiştii şi comuniştii, care vor apropierea de Rusia.
Şi, deşi Partidul Socialiştilor a obţinut cele mai multe voturi, o coaliţie între cele trei formaţiuni proeuropene pare foarte aproape.
„Partidul Liberal Democrat din Moldova va face coaliţie cu Partidul Democrat şi cu Partidul Liberal. Timpul este foarte scurt, trebuie să avem un rezultat care să ducă la o eficienţă a guvernării”, a spus Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova.
„Este încă o şansă dată de cetăţenii Republicii Moldova ca Republica Moldova să ajungă stat membru al Uniunii Europene”, a spus și Dorin Chirtoacă, vicepreședinte al Partidului Liberal.
Rezultatul votului a fost salutat de oficialii de la Bucureşti prin vocea ministrului de Externe, care s-a întâlnit la Chişinău cu liderii celor trei partide proeuropene.
„Este un pas important, sunt foarte mulţumit că acest pas s-a produs. Există o majoritate care asigură formarea Guvernului, care asigură adoptarea de măsuri consistente în ceea ce priveşte procesul de reformă şi integrare europeană”, a spus Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe.
Negocierile de la Chişinău nu sunt, însă, deloc uşoare, iar un punct asupra căruia sunt probleme e aderarea ţării la NATO. Liberalii vor acest lucru, în timp ce democraţii, care îşi doresc neutralitatea Republicii Moldova, resping această idee.
De cealaltă parte, Partidul Socialiştilor se vede obligat să rămână în opoziţie. Liderul formaţiunii cere, însă, referendum privind aderarea ţării la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
„Vreau să vă felicit, stimaţi concetăţeni, cu începutul sfârşitului guvernării oligarhice euro-unioniste din Republica Moldova. Stimaţi concetăţeni, majoritatea dintre dumneavoastră aţi votat pentru alt vector geopolitic extern”, a spus Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.
Igor Dodon a denunţat şi modul în care erau organizate alegerile şi a cerut demisia ministrului de Externe pentru că nu au fost deschise decât cinci secţii de votare în Rusia.