Maia Sandu promite acțiuni împotriva corupției politice. „Cetăţenii să decidă, nu banii murdari”

Data actualizării: Data publicării:
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, coboară dintr-o limuzină în timp ce un bodyguard îi deschide ușa
Maia Sandu spune că instituţiile de stat „sunt libere şi astăzi să meargă să pună cătuşe” miniştrilor suspectaţi de fapte de corupţie”. Foto: Profimedia Images

Preşedinta realeasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat luni, după o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), că în cel mult zece zile autorităţile vor veni cu planuri concrete pentru a pune capăt corupţiei politice, în contextul cumpărării masive de voturi la alegerile prezidenţiale şi referendum.

„Am discutat un subiect foarte important, şi anume corupţia politică şi atacul la democraţie pe care l-am urmărit în timpul alegerilor şi referendumului. Am văzut cum grupări criminale au încercat să cumpere voturi, să influenţeze decizii importante pentru Republica Moldova şi cetăţeni”, a declarat Maia Sandu luni, potrivit deschide.md şi ipn.md, preluate de Agerpres.

Ea a subliniat că aceste grupuri criminale au o activitate îndelungată în Republica Moldova.

„Am discutat cu instituţiile responsabile despre faptul că gruparea criminală se ocupă de corupţie politică de cel puţin zece ani. Vorbim de finanţarea ilegală a partidelor, a campaniilor. Am văzut şi încercări de cumpărare de voturi”, a explicat Maia Sandu, adăugând că „primul exemplu a fost în UTAG (Găgăuzia - n.r.) anul trecut, la alegerile locale, şi nu am văzut acţiuni ferme din partea justiţiei pentru a sancţiona acţiunile ilegale”.

Anchete mai rapide

Pentru a îmbunătăţi rapid capacitatea de reacţie a justiţiei şi a înăspri pedepsele pentru infracţiunile electorale, autorităţile lucrează la modificări legislative ce vor asigura reducerea termenului de examinare a dosarelor de corupţie politică, a adăugat ea.

„Guvernul şi Parlamentul urmează să vină cu un plan concret pentru a asigura examinarea prioritară a acestor cazuri, ca să nu avem examinări care durează mulţi ani. Legile şi procedurile sunt foarte importante, dar cei mai importanţi sunt oamenii care trebuie să pună în aplicare aceste legi”, a subliniat Maia Sandu.

„Cetăţenii să decidă, nu banii murdari”

În privinţa consolidării sistemului anticorupţie, preşedinta a vorbit şi despre importanţa creării Curţii Anticorupţie, o structură ce urmează să fie înfiinţată cât mai curând. Parlamentul va iniţia consultări publice pe acest subiect săptămâna aceasta, iar joi şi vineri vor avea loc discuţii cu partidele politice şi reprezentanţii societăţii civile.

„Ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri şi la referendum nu a afectat un partid politic sau un candidat. Mai multe partide şi candidaţi au fost afectaţi de cumpărarea de voturi şi ne dorim cu toţii ca cetăţenii să decidă, şi nu banii murdari. Vom purta dezbateri pe propunerile guvernului, dar şi pe propunerile altor partide politice”, a spus şefa statului.

Preşedinta a mai adăugat că urmează ca, în cel mult zece zile, să fie prezentate toate planurile detaliate de combatere a corupţiei politice şi că va fi asigurat un consens naţional pentru implementarea acestora.

Consiliul Suprem de Securitate a fost convocat luni pe problema corupţiei politice şi necesitatea eficientizării măsurilor de combatere a acesteia.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cauza oficială a morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Planul nebunesc pentru cel mai lung zgârie-nori din lume. Explicația din spatele formei sale neobișnuite
Newsweek
Pensie mărită în decembrie pentru 2.200.000 de pensionari. În ce zile se dau banii?
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Nelu Tătaru
Nelu Tătaru, aflat sub control judiciar, spune că vrea să deschidă un cabinet privat: „Nu cred că am fost sau...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...