Litiaza renală, adică așa-numitele pietre la rinichi, afectează numeroase persoane și pot genera simptome foarte neplăcute, care se agravează în timp. Este bine de știut însă că există, în prezent, un tratament foarte eficient, complet neinvaziv, cu rezultate foarte bune. Despre acesta aflăm de la Dr. Rucsandra Manu, medic primar urologie.
Persoanele care dezvoltă pietre la rinichi se pot confrunta cu infecții urinare repetate, dar simptomul cel mai supărător este colica renală. Durerea apare brusc și are o intensitate foarte mare, greu de suportat, astfel că pacienții se adresează în urgență medicului. Pot apărea însă și dureri abdominale sau pelvine, durere la urinare și senzația de necesitate continuă de a urina. Este indicat ca persoanele cu astfel de manifestări să se adreseze fără întârziere medicului urolog.
Este important de știut că tratamentul pentru litiaza urinară este realizat în prezent prin metode minim invazive și doar în situații excepționale se poate ajunge la o intervenție chirurgicală mai amplă. În centrele specializate în tratamentul pietrelor la rinichi, pacienții beneficiază de litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL), un tratament complet neinvaziv, dar și de litotriție laser prin uereteroscopie flexibilă sau de nefrolitotomie percutanată atunci când trebuie extrași calculi renali de mari dimensiuni.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro