Cancerul de col uterin poate fi diagnosticat în stadii incipiente cu ajutorul unui test citologic cunoscut ca testul Babeș-Papanicolau sau testul PAP. În plus, prin examen citologic pot fi identificate chiar și leziuni precanceroase. Aflăm mai mult despre rezultatele acestor teste de la Conf. Dr. Maria Olinca, medic primar anatomie patologică.
Testele de screening sunt foarte utile pentru recunoașterea precoce a cazurilor de cancer de col uterin. Dintre acestea, cel mai larg utilizat este testul Babeș-Papanicolau, prin care se recoltează câteva celule de la nivelul cervixului printr-un simplu periaj. Apoi, aceste celule sunt analizate de medicul anatomopatolog, pentru identificarea unor eventuale modificări premaligne sau chiar maligne.
Sunt însă situații în care rezultatele obținute la un test Papanicolau nu sunt concludente și nu se poate exclude un eventual diagnostic de leziune cervicală. În aceste cazuri, poate fi recomandat testul CINtec Plus. Acesta este o analiză imunohistochimică prin care pot fi identificați markeri intracelulari de degenerare premalignă sub acțiunea virusului papiloma uman (HPV).