Sincopa sau așa-numitul leșin poate apărea la copii și, de obicei, părinții se sperie foarte tare. De cele mai multe ori, cauza este una benignă, dar uneori pot fi probleme serioase care duc la sincopă. Aflăm care pot fi cauzele și ce trebuie să facă părinții în aceste situații de la Dr. Florin Ionescu, medic specialist cardiologie pediatrică.
Sincopa este o pierdere bruscă a stării de conștiență și a tonusului muscular, ce apare atunci când la creier nu ajunge suficient sânge. În principal, copilul pare să cadă din picioare, de cele mai multe ori fără semne prevestitoare, deși uneori pot apărea greață, amețeală, tulburări ale vederii și pielea rece și umedă. Pericolul principal este cel de accidentare în timpul căderii, mai ales de lovire la cap.
Cel mai frecvent, sincopa este cauzată de o reacție vagală exagerată, care duce la scăderea bruscă a tensiunii arteriale. La fel se poate întâmpla la copiii cu hipotensiune ortostatică, atunci când sângele se acumulează în picioare și nu ajunge în cantitate suficientă la creier. Există însă și probleme serioase ce se pot manifesta prin sincopă, precum malformații la inimă. Indiferent de cauză, este important ca părinții să ajungă cu copilul la medicul cardiolog pediatru, pentru o evaluare amănunțită.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro