Plastia de valvă mitrală: când și cum

Data publicării:
prof_dr_victor_costache

Atunci când valva mitrală este afectată, pot apărea probleme precum insuficiența sau stenoza mitrală, cu urmări grave, pe termen lung, asupra circulației sângelui și asupra inimii. În aceste situații, chirurgii cardiovasculari pot opta pentru repararea sau pentru înlocuirea valvei. Când, cum și cu ce rezultate aflăm de la Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară.

Ori de câte ori este posibil, este de preferat repararea chirurgicală a valvei mitrale în locul protezării ei. Principalul motiv este acela că protezele valvulare necesită fie administrarea de anticoagulante pentru tot restul vieții, în cazul protezelor mecanice, fie au o durată de utilizare limitată, în cazul protezelor biologice. Astfel, mai ales la pacienții relativ tineri, este recomandat să se practice o plastie mitrală atunci când este necesară o astfel de intervenție.

Dintre afecțiunile pentru care există indicație de plastie mitrală, trebuie amintite regurgitarea mitrală, stenoza de valvă mitrală, dar și afecțiunea numită prolaps de valvă mitrală. De cele mai multe ori, aceste intervenții chirurgicale sunt realizate prin proceduri moderne, minim invazive, prin minitoracotomie și chirurgie endoscopică. La pacienții inoperabili, există posibilitatea de a utiliza niște mici dispozitive metalice numite clipuri pentru a reface funcția valvulară.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri