Atunci când gonartroza avansată afectează grav mobilitatea și calitatea vieții, soluția, în final, este protezarea genunchiului. Cu toate acestea, pentru pacienții mai tineri, la care artroza nu afectează întregul cartilaj al genunchiului, există o operație care le poate reda mobilitatea și poate amâna nevoie de protezare pentru 10 până la 20 de ani. Aflăm care este această operație și cui îi este recomandată de la Dr. Răzvan Dragomir, medic primar ortopedie și traumatologie.
Ruptura de menisc este una dintre principalele afecțiuni care pot duce, în timp, la pacienți relativ tineri, la distrugerea cartilajului articular al genunchiului. Aceștia pot beneficia de o operație specială, numită osteotomie tibială proximală, prin care punctul de contact se mută de la cartilajul distrus la cartilajul rămas integru. Astfel, pacienții nu doar că scapă de durerile de genunchi, dar își redobândesc complet mobilitatea și pot relua activitățile sportive.
Osteotomia tibială proximală este o alternativă dezirabilă la protezarea articulară, deoarece amână nevoia pentru o proteză de genunchi cu 10 ani sau chiar mai mult, permițându-le pacienților să aibă o viață fără limitările inerente unei artroplastii de genunchi. În plus, dată fiind vârsta tânără a pacienților și durata de viață a unei proteze, se evită astfel nevoia previzibilă de a înlocui proteza. O astfel de proteză poate rezista în medie 15 ani sau mai mult, până la 25 de ani.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro