Informații importante pentru persoanele cu multe alunițe

Data actualizării: Data publicării:
dr rodica badea

Alunițele, cum sunt numiți popular nevii pigmentari, sunt leziuni pigmentare ale pielii, adesea de mici dimensiuni, care însă se pot transforma malign în anumite condiții. Aflăm cum trebuie evaluate alunițele și cum deosebim nevul de melanom, de la Dr. Rodica Badea, medic specialist dermato-venerologie.

Este bine de știut că nu toate leziunile colorate ale pielii la care ne referim în general ca „alunițe” sunt nevi pigmentari, unele sunt papiloame, altele sunt leziuni de keratoză seboreică, dar pot fi și alte tipuri de mici excrescențe sau colorări ale pielii ce pot fi confundate cu alunițele. Din acest motiv, este necesară întotdeauna o evaluare de alunițe realizată de medicul dermatolog. În cazul în care sunt observate leziuni cu potențial de malignizare, acestea vor fi urmărite pe termen lung sau pot chiar să fie excizate, la recomandarea medicului.

Pentru evaluarea alunițelor, dermatoscopia este metoda de diagnostic preferată. În principiu, această procedură se realizează prin iluminarea cu o sursă de lumină nepolarizată a leziunilor suspecte și observarea acestora cu o lupă, pentru observarea tuturor detaliilor. Există și aparate moderne pentru dermatoscopie, prin care se poate realiza chiar o cartografiere a tuturor leziunilor pigmentare de pe corp, utilă mai ales la persoanele cu un număr mare de alunițe.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri