Cum se desfășoară o cură de radioterapie externă pentru cancerul de prostată
Data publicării:
Tratamentul cancerului de prostată beneficiază astăzi de mai multe tipuri de radioterapie externă. Acestea permit administrarea unor doze exacte de radiații cu protejarea țesuturilor normale din vecinătate. Despre tratamentul acestui tip de cancer discutăm cu dr. Alin Țârlea, medic primar Radioterapie.
Cancerul de prostată este o boală cu evoluție lentă, ceea ce face ca, de multe ori, să nu provoace manifestări clinice în stadiile incipiente. Atunci când apar, însă, boala este într-o fază mai avansată. Prezența sângelui în urină sau spermă, urinările frecvente și în cantități mici, scăderea presiunii jetului urinar sunt câteva dintre semnele care ar putea indica un cancer de prostată avansat. De aceea, recomandat este ca, începând cu vârsta de 45 de ani, bărbații să efectueze consultații urologice pentru controlul sănătății prostatei. În acest fel, se poate stabili un diagnostic precoce și un tratament adecvat.
Planul terapeutic este stabilit în comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), ținând cont de severitatea tumorii, diseminarea la distanță a acesteia și de particularitățile pacientului, conform celor mai recente ghiduri și protocoale. Tratamentul este multimodal și poate include chirurgie, radioterapie externă, brahiterapie, chimioterapie sau imunoterapie.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro