Litiaza urinară, numită popular pietre la rinichi, poate afecta sever calitatea vieții și, în absența tratamentului, poate duce la complicații grave. Din fericire, tratamentele moderne sunt minim invazive și au rezultate foarte bune, după cum aflăm de la Conf. Dr. Marcian Manu, medic primar urologie.
Cum aflăm că avem pietre la rinichi? Diagnosticul modern al acestei afecțiuni este relativ simplu, fiind stabilit de medicul urolog printr-o consultație și o ecografie abdominală, în cele mai multe cazuri. În cazul în care medicul găsește litiază renală, atunci poate recomanda și alte investigații, foarte utile pentru alegerea tratamentului potrivit.
Este bine de știut că tratamentul modern al litiazei urinar se face minim invaziv în cele mai multe cazuri. Litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL), ureteroscopie cu laser și nefrolitotomia percutanată pot rezolva larga majoritate a cazurilor de pietre la rinichi. Avantajele acestor tehnici minim invazive foarte eficiente sunt spitalizarea de foarte scurtă durată, recuperarea rapidă și dureri foarte mult reduse față de intervențiile chirurgicale clasice.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro