Creierul este un organ deopotrivă delicat și sensibil și poate fi afectat relativ ușor de condiții meteorologice extreme, cum este canicula. Cum ne este creierul afectat de temperaturile extreme, cum putem preveni astfel de probleme și cum ar trebui să le tratăm atunci când apar aflăm de la Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie.
Sănătatea creierului poate fi perturbată de situații meteorologice extreme, precum canicula. Deshidratarea și supraîncălzirea organismului pot avea efecte grave asupra creierului, manifestate prin manifestări precum amețeală și leșin, ce pot merge până la pierderea stării de conștiență. Persoanele care prezintă astfel de probleme ar trebui să se adreseze fără întârziere unui compartiment de primiri urgențe, pentru stabilizare și tratament.
Sunt mai multe măsuri pe care le putem lua pentru a ne asigura o protecție față de caniculă. Principala măsură constă în evitarea expunerii la temperaturile extreme. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci se recomandă acoperirea capului cu o pălărie și evitarea expunerii directe la razele solare. Persoanele sunt sfătuite să aibă asupra lor o sticlă cu apă, pentru rehidratare, și să bea regulat suficientă apă pe parcursul zilei. Trebuie evitate cafeaua, alcoolul și băuturile calde.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro