Sunt mai mulți factori care pot cauza lezarea sau chiar ruptura tendonului lui Ahile. Este important ca pacientul să ajungă la medicul ortoped pentru diagnostic și tratament. Cum se produce ruptura de tendon ahilean, în ce constă tratamentul și când este necesară intervenția chirurgicală aflăm de la dr. Codrin Huszar, medic primar ortopedie și traumatologie.
Tendonul lui Ahile este un țesut fibros care atașează mușchii gambei la călcâi. Tendonul lui Ahile este foarte important pentru păstrarea poziției bipede și este supus la tensiuni suplimentare în activități precum mersul pe jos, alergatul sau la efectuarea unor sărituri. Cele mai frecvente leziuni de tendon al lui Ahile sunt inflamația, numită tendinită, și ruptura.
Ruptura de tendon al lui Ahile este o leziune severă care apare atunci când tendonul este întins și supus unor forțe mai mari decât poate suporta. În special mișcările bruște, cu sărituri sau pivotări în forță, pot duce la apariția unei rupturi a tendonului. Astfel de leziuni apar cel mai frecvent la persoanele care practică sporturi în timpul liber, mai ales dacă efortul fizic nu este precedat de o încălzire corespunzătoare.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro