Entorsa de genunchi apare prin întinderea și chiar ruperea ligamentelor care atașează femurul de tibie. Cum se produce această leziune și ce trebuie să facă pacienții în această situație aflăm de la Dr. Răzvan Dragomir, medic primar ortopedie și traumatologie.
Entorsa de genunchi este adesea cauzată de rotirea genunchiului cu piciorul fixat la suprafața de sprijin și este însoțită de durere și uneori de umflarea zonei genunchiului. Diagnosticul este clinic, dar pot fi necesare investigații imagistice pentru a aprecia integritatea structurilor de la nivelul articulației, deoarece se pot rupe ligamente, cartilaj și meniscuri. Este important ca pacientul să se prezinte la medicul ortoped, pentru evaluarea atentă a leziunii și discutarea opțiunilor terapeutice.
Imobilizarea genunchiului și odihna pot fi suficiente, dar sunt situații în care este necesar tratamentul chirurgical. Leziunile produse de entorsa de genunchi pot fi corectate minim invaziv, prin artroscopie de genunchi, o metodă de tratament foarte bine suportată de pacienți. În funcție de structurile afectate și de amploarea intervenției chirurgicale, pacienții vor urma inițial un program de repaus, urmat apoi de un program personalizat de kinetoterapie, pentru recuperarea funcțională completă.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro