Vorbim astăzi despre o importantă problemă de sănătate în România: cancerul colorectal. Cum poate fi descoperit și în ce constă tratamentul modern din zilele noastre ne spune dr. Mircea Dediu, medic primar Oncologie.
Cancerul colorectal este cel mai întâlnit tip de cancer în România, fiind deseori diagnosticat în stadii avansate, când apar simptomele, iar tratamentul trebuie să fie mai complex și mai agresiv. Afecțiunea are însă o evoluție destul de lentă, de aceea poate fi descoperită din timp, când încă nu există manifestări clinice, iar șansele de vindecare sunt mult mai mari. De aceea, este recomandată o investigație de screening simplă și eficientă – colonoscopia, care permite vizualizarea din interior a rectului și colonului și, la nevoie, prelevarea unei biopsii.
Tratamentul este multimodal, în funcție de stadiul bolii și de eventuale afecțiuni asociate ale pacientului. Astfel, protocolul terapeutic poate include diferite proceduri de oncologie medicală (chimioterapie, imunoterapie, hormonoterapie), alături de radioterapie și de intervenția chirurgicală. În cazurile mai complexe de cancer, tratamentul va fi stabilit în cadrul unei comisii oncologice multidisciplinare (Tumor Board), alcătuită din medici din toate specialitățile implicate în managementul pacientului cu cancer.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro