Odată stabilit diagnosticul de cancer, este recomandabil ca pacientul să se adreseze unui centru oncologic multidisciplinar, pentru a beneficia de o evaluare completă și de un plan de tratament optim. Care sunt ceilalți pași de urmat aflăm de la Dr. Mircea Dediu, medic primar oncologie.
Înainte de stabilirea planului optim de tratament pentru cancer, este necesar ca dosar medical al pacientului să fie atent analizat de comisia oncologică multidisciplinară, așa-numitul Tumor Board, din care fac parte medici cu multă experiență în tratamentul cancerului, din specialitățile direct implicate în îngrijirile specifice: oncolog, radioterapeut, chirurg, medic imagist.
Atunci când boala este localizată și nu s-a răspândit în întregul organism, tratamentul pentru cancer include, de cele mai multe ori, o combinație de chirurgie oncologică, radioterapie și chimioterapie. Modalitățile de tratament sunt specifice fiecărui tip de cancer în parte și adaptate la situația fiecărui pacient. Dacă boala este într-un stadiu avansat, există și situația în care tratamentul curativ nu mai este posibil, dar pot fi recomandate diverse tipuri de tratament care să ofere pacienților o calitate mai bună a vieții.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro