Ce este procedura TAVI și în ce situații este indicată
Data actualizării: Data publicării:
Stenoza aortică este boala în care inima nu mai pompează corect sângele. Valva aortică nu se mai deschide complet, se îngustează din cauza depunerilor de calciu si colesterol. Aici intervine rolul cardiologiei intervenționale, prin care se poate implanta o proteză aortică. Despre procedura specifică discutăm cu profesor universitar dr. Victor Costache, medic primar Chirurgie cardiovasculară.
Implantarea transcateter a valvei aortice (TAVI) este o procedură de cardiologie intervențională care se realizează minim invaziv, prin abord transcutanat transfemural. Intervenția este indicată pentru pacienții cu stenoză aortică severă, cu calcificări, care prezintă dureri toracice, amețeli, sincopă, oboseală agravată în timp. Prin această procedură, medicul operator introduce o proteză valvulară, care va înlocui valva stenozată, eliminând astfel simptomele și riscul de complicații.
Cazurile cardiovasculare complexe, întâlnite la pacienții care au mai multe afecțiuni cardiovasculare asociate, pot fi tratate în prezent cu succes, în același timp operator, prin intervenții minim invazive disponibile în centrele de excelență în chirurgia cardiovasculară. Spre exemplu, implantarea transcateter a valvei aortice și endoprotezarea unui anevrism aortic abdominal pot fi soluționate de aceeași echipă chirurgicală, prin proceduri moderne, endovasculare, cu recuperare rapidă și riscuri reduse pentru pacient.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro