Ce este defectul septal atrial și care sunt semnele și simptomele lui
Data publicării:
Printre cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare pentru care este nevoie de intervenţie chirurgicală sunt defectele congenitale cardiace. Vorbim astăzi despre defectul septal atrial la adult cu dr. Elena Nechifor, medic specialist Chirurgie cardiovasculară.
Defectul septal atrial, prezent încă de la naștere, este un orificiu deschis în peretele care separă camerele superioare ale inimii (atriile), ceea ce duce la creșterea fluxului de sânge spre plămâni, dată fiind presiunea crescută a sângelui în inima stângă. Uneori, afecțiunea este asimptomatică și defectul se închide de la sine, alteori simptomele devin evidente – oboseală, palpitații, aritmie, murmur cardiac, umflarea picioarelor, probleme de respirație, mai ales la efort fizic. Chiar dacă defectul septal atrial este diagnosticat încă din copilărie, tratamentul chirurgical este indicat la vârstă adultă, momentul potrivit fiind stabilit de un medic specializat în chirurgie cardiovasculară.
În prezent, defectul septal atrial poate fi tratat și prin chirurgie cardiacă minim invazivă, dacă pecientul se adresează unui centru de excelență în chirurgia cardiovasculară. Este recomandat ca pacientul să ajungă într-un centru unde sunt disponibile toate modalitățile de tratament: chirurgie clasică, chirurgie minimi invazivă, proceduri endovasculare, pentru a putea beneficia de o intervenție cât mai puțin invazivă, atunci când acest lucru este posibil.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro