Ce ar trebui să facă un pacient care tocmai a fost diagnosticat cu cancer de rect
Data publicării:
Tumorile de rect presupun operaţii dificile. Din fericire, tratamentele moderne chirurgicale găsesc soluţii şi pentru cancerul de acest tip. Care sunt paşii pe care îi va urma un pacient cu acest diagnostic ne spune dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală.
Tratamentul chirurgical al cancerului de rect este o etapă esențială în managementul integrat al acestei afecțiuni, alături de chimioterapie, radioterapie și imunoterapie. În prezent, datorită avansului tehnologic, cancerul rectal poate fi operat și prin proceduri minim invazive – prin laparoscopie sau, mai modern, cu ajutorul unui sistem chirurgical robotic, cea mai avansată metodă chirurgicală.
Chirurgia robotică permite realizarea unei excizii precise, cu respectarea marginilor de siguranță oncologică, protejând țesutul sănătos, pentru o recuperare rapidă, cu riscuri reduse de complicații și cu o calitate foarte bună a vieții pentru pacient. Cu ajutorul robotului chirurgical, manevrat prin intermediul unei console, medicul are o libertate de mișcare mult mai mare, dexteritate crescută și vede foarte clar câmpul operator, mărit de până la 10 ori. Aceste aspecte sunt esențiale, având în vedere dificultatea intervenției într-o zonă anatomică îngustă.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro