Ce analize uzual recomandate sunt cu adevărat utile în diagnosticul bolilor infecțioase
Data publicării:
De multe ori, pacienții se prezintă la medicul de boli infecțioase cu buletine de analize medicale pentru interpretarea lor în contextul unor posibile infecții. Despre situaţiile de acest fel şi ce pot descoperi medicii cu ajutorul analizelor discutăm cu dr. Andrei Rogoz, medic specialist Boli infecţioase.
Bolile infecțioase constituie o cauză importantă de morbiditate și mortalitate la nivel global, dar și în România. Astfel de boli sunt cauzate de diferite microorganisme, precum bacterii, virusuri, fungi și paraziți. Semnele și simptomele bolilor infecțioase variază în funcție de natura organismului care a produs îmbolnăvirea. Sunt și situații în care bolile infecțioase pot avea o evoluție inițială fără semne sau simptome ori, dacă acestea există, sunt ușor de confundat, nefiind caracteristice.
Pe lângă rolul diagnostic, analizele medicale au un rol important și în screening. Analizele medicale sunt esențiale în unele situații particulare, cum ar fi, de exemplu, în timpul sarcinii, când trebuie identificate eventuale infecții care ar putea genera complicații serioase, sau înainte de efectuarea unui transplant, în vederea eliminării tuturor riscurilor legate de o posibilă infecție care ar putea pune viața pacientului în pericol.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro