Cauzele genetice ale infertilității: Ce pot face cuplurile afectate
Data actualizării: Data publicării:
Atunci când un cuplu încearcă de mai mult timp să aibă un copil, dar nu reuşeste, iar analizele medicale sunt normale, este indicat un consult genetic. Despre această latură a infertilităţii, discutăm cu dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală.
Infertilitatea pentru care nu se poate stabili o cauză clară în urma analizelor și a investigațiilor imagistice efectuate poate fi provocată de boli genetice. În cazul femeilor, afecțiunile ereditare determinate de mutațiile genetice pot duce la insuficiență ovariană, iar în cazul bărbaților afecțiunile genetice scad calitatea spermatozoizilor.
Anomaliile cromozomiale, mutațiile unei singure gene sau fenotipurile cu moștenire multifactorială se numără printre cele mai frecvente cauze genetice care duc la infertilitate. Pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine și recomandarea tratamentului potrivit, cuplurile care nu pot obține o sarcină pe cale naturală trebuie să se adreseze unui medic specializat în genetică medicală, pentru consultație și teste specifice.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro