Care sunt simptomele tasării vertebrale și în ce constă tratamentul
Durerile de spate, scăderea în înălțime sau problemele cu echilibrul pot fi semnele tasării vertebrale. Cum se pune diagnosticul corect în aceste cazuri, ce investigații sunt necesare, ne spune dr. Dan Benția, medic primar neurochirurg.
Tasarea vertebrală apare din cauza unor fracturi osoase care se produc în interiorul corpului vertebral, ceea ce duce la prăbușirea acestuia. Deseori, este cauzată de osteoporoză. Tasarea poate apărea la orice nivel al coloanei vertebrale, însă, de obicei, se produce la nivelul coloanei toracice inferioare. Consecințele tasării variază, de la scăderea în înălțime la deformarea coloanei și compresia unor nervi sau vase de sânge. Persoana afectată are dureri de spate și poate resimți spasme musculare, parestezii și incontinență sfincteriană.
Procedurile chirurgicale prin care tasările vertebrale sunt tratate sunt vertebroplastia și chifoplastia, care constau în injectarea controlată a unui ciment special, direct în corpul vertebral. Aceste proceduri sunt minim invazive și au avantaje importante pentru pacient, ca durata scurtă de execuție și recuperarea postoperatorie rapidă. Lipsa inciziilor scade masiv riscul de complicații și scutește pacientul de durerile postoperatorii. La câteva ore după intervenție, acesta deja se poate deplasa fără sprijin.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
- Etichete:
- tasarea vertebrala
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News