Care sunt cele mai frecvente probleme respiratorii ale nou-născutului
Data publicării:
Atunci când plămânii nou născutului nu sunt complet dezvoltați și nu pot oferi suficient oxigen, apar dificultăți de respirație. Dar acestea nu sunt singurele probleme respiratorii la bebeluși. La ce să fie atenți părinții ne spune dr. Cornelia Preda, medic primar Neonatologie.
Odată venit pe lume, nou-născutul trece printr-un proces de adaptare la viața extrauterină. Un astfel de proces implică producerea unor schimbări în organismul lor, inclusiv la nivel pulmonar. Pentru a putea respira corespunzător, plămânii trebuie să se adapteze rapid la mediul extrauterin având în vedere că în uter aceștia sunt umpluți cu lichid. Orice modificare în procesul de adaptare poate genera probleme respiratorii, mai ales la nou-născuții veniți pe lume înainte de 36 de săptămâni de gestație, când plămânii nu sunt dezvoltați complet. În astfel de situații, intervenția promptă a personalului medical este esențială. Ideal ar fi ca nașterea să se producă într-o maternitate cu secție de terapie intensivă neonatală, pentru a putea asigura sprijin respirator și tratament avansat nou-născuților cu probleme respiratorii.
Secția de terapie intensivă nou-născuți trebuie să fie dotată cu aparatură modernă, deosebit de performantă, care să asigure evoluția optimă a nou-născutului, dar și cu medicație specifică pentru problemele apărute. De asemenea, experiența personalului medical în îngrijirea optimă a acestor copii extrem de fragili este esențială. Toate aceste elemente fac ca nou-născutul să beneficieze de toate îngrijirile necesare, în funcție de vârsta gestațională și complicațiile apărute, cu o evoluție favorabilă.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro