Hernia hiatală este o afecțiune în care stomacul sau alte organe din abdomen migrează în torace prin hiatusul esofagian, orificiul muscular prin care esofagul ajunge în abdomen. Ce se întâmplă în aceste situații, când este nevoie de tratament și cum se realizează acesta aflăm de la Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală.
Nu întotdeauna pacienții cu hernie hiatală prezintă și simptome, dar acestea se corelează cu mărimea herniei. cel mai frecvent apare refluxul gastroesofagian, manifestat prin arsuri în capul pieptului, gust acru sau acid dimineața și chiar regurgitări alimentare sau vărsături. Este important ca pacienții care prezintă astfel de simptome să se adreseze medicului gastroenterolog, pentru o evaluare corectă. Hernia hiatală poate fi observată pe o radiografie toracică sau la o endoscopie digestivă superioară.
Hernia hiatală nu se va vindeca de la sine, ci are tendința de a se agrava în timp. Atunci când există manifestări care afectează sever calitatea vieții sau dacă riscul de complicații este mare, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală. Este bine de știut că rezolvarea chirurgicală modernă pentru hernia hiatală este minim invazivă, laparoscopică sau prin chirurgie robotică, foarte eficiente și bine suportate de pacienți.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro