Zimbri din Germania, adaptați perfect în România. Exemplarele aduse anul trecut la grădina zoologică din Hunedoara au depășit cu bine șocul mutării într-o altă regiune, cu altă climă și alt mediu ambient. Medicii veterinari spun că cei 2 zimbri, un mascul și o femelă, au toate șansele să aducă pe lume un pui. La zoo chiar va fi creat un centru de reproducere, iar puii de zimbru născuți aici vor fi eliberați în sălbăticie. „De 8 luni de când sunt la Hunedoara, Spekingur și Joachim s-au adaptat atât de bine, încât îngrijitorii speră ca cel mai târziu anul viitor la grădina zoologică să apară și un pui de zimbru” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Zimbrii de la grădina zoologică au 3 ani masculul, respectiv 12 ani femela. Aduse dintr-un centru de reproducție din Germania, cele 2 ierbivore masive și-au găsit locul la Hunedoara.
„Sunt într-o pădure de gorun, mănâncă fibroase și concentrate. S-au adaptat foarte bine, s-au îngrășat, s-au dezvoltat”, spune Ciprian Hodor, medic veterinar, Zoo Hunedoara.
Pentru cei doi zimbri a fost creat un spațiu special, la marginea grădinii zoologice, îngrădit suplimentar, atât pentru protecția animalelor, cât mai ales pentru cea a turiștilor.
„Zimbrii s-au acomodat foarte bine aici, într-un spațiu de aproximativ 5000 de metri pătrați, sunt oameni care se ocupă permanent de ei”, completează și Elena Iancău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara.
După ce Spekingur și Joachim vor avea primul pui, specialiștii intenționează să dezvolte la Hunedoara un centru de reproducere pentru zimbri.
„Puii care rezultă din aceste centre să fie eliberați în pădurile din România, în zonele în care se desfășoară programe de resălbăticire a zimbrului, animalele ar fi aclimatizate aici și nici nu ar mai suferi un transport de lungă durată”, continuă Ciprian Hodor, medic veterinar, Zoo Hunedoara.
Pentru localnicii din Hunedoara, prezența ierbivorelor masive la Zoo e o mândrie locală.
„Ne bucurăm să avem și zimbri, s-au adaptat la Hunedoara, și ăsta e un lucru bun.”
„E bine că avem zimbri la Hunedoara? Dar cum să nu, mai au copiii să mai vadă ceva, noi ăștia bătrâni am văzut.”
„Mi se pare o idee foarte bună. Credeți că le place și copiilor să îi vadă? Foarte mult, foarte mult.”
Grădina zoologică din Hunedoara se întinde pe o suprafață de 3 hectare. Alături de zimbri, aici mai trăiesc alte peste 130 de animale din 22 de specii.