Peste 500 de nou-născuţi trebuie aduşi de părinţi înapoi în unităţile în care au venit pe lume, pentru a fi vaccinaţi împotriva tuberculozei. Copiii s-au născut în perioada în care în judeţul Braşov s-a terminat vaccinul BCG. A durat trei săptămâni până când autorităţile să rezolve criza vaccinului care îi fereşte pe copii de una din cele mai periculoase boli la care sunt expuşi.
Geanina Grigore are 25 de ani şi este mama unui nou născut. Băiatul nu a fost vaccinat la naştere, în Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Braşov, pentru că unitatea nu mai avea doze, de pe data de trei octombrie. Femeia a fost programată pentru vaccinare în această după amiază.
"Stăm la 80 de kilometri acum, de Braşov, e copilul mic, vă daţi seama şi pe drum, acum e ora mesei, imediat o să înceapă să plângă",Geanina Grigore, mamă.
"Complicat, necomplicat, trebuia să-l facem. Indiferent care-i situaţia, noi trebuie să facem pentru copil orice", părinte.
Vaccinurile s-au terminat la începutul lunii octombrie. De atunci, nu mai puţin de 326 de nou născuţi au fost externaţi, fără să fie imunizaţi împotriva tuberculozei. În judeţ, sunt 517 nou născuţi în această situaţie. Toţi copiii trebuie aduşi la unităţile în care au venit pe lume, pentru a putea fi vaccinaţi.
"Este un disconfort creat şi pentru familii, că trebuie să vină din nou cu nou născutul în materinitate şi pentru noi, din punct de vedere logistic, a trebuit să desemnăm un spaţiu, persoane care să facă acest vaccin, să ne mobilizăm", dr. Olimpia Petrescu, medic şef Secţia Neonatologie, Spitalul de Obstetrică - Ginecologie Braşov.
"Dacă cumva copilul ajunge într-un focar de TBC, ar putea contacta această boală", dr. Claudia Bularca, purtător de cuvânt DSP Braşov.
În prezent, Direcţia de Sănătate Publică Braşov are în stoc peste şase mii de doze de vaccin împotriva tuberculozei.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Robert Piticu