Un abator a deversat reziduri în Bega
O companie de procesare a cărnii din Timișoara a fost amendată de Garda de Mediu cu 10.000 de lei. Totul, după ce un bărbat a postat pe internet imagini cum apa reziduală provenită de la abatorul Smithfield este deversată în Canalul Bega. Iar poluarea apei nu este singura problemă a locuitorilor din cartierul Freidorf. Oamenii se plâng că din cauza mirosului puternic provenit de la compania Smithfield nu pot nici măcar să îşi deschidă geamurile.
Sunt imaginile postate pe internet de un timişorean, care a surprins săptămâna trecută, momentul în care apa reziduală provenită de la un abator din zonă este deversată direct în Canalul Bega.
”Locuitorii cartierului unde se află societatea comercială se plâng însă că ei trebuie să trăiască într-un miros greu de suportat”, relatează Caterina Ledrer, jurnalist Digi24 Timişoara.
”Nu se poate sta nici cu geamurile deschise. Sunt zile când se simte şi în casă. (Reporter: Când se simte cel mai tare?) Când ajung eu pe acasă, dimineața”, a spus un localnic.
Situația nu este nouă. Digi24 Timişoara a semnalat aceeași problemă şi luna trecută.
”Când plouă se simte miros în toată zona şi în birouri la noi”, a declarat un alt localnic.
Prefectul de Timiş a solicitat verificarea societății. Comisarii Gărzii de Mediu au constatat că parametri de fosfor, azot şi amoniu au fost depășiți, motiv pentru care au amendat compania cu 10.000 de lei.
”A fost un incident de mediu la stația de epurare. (Reporter: Pentru ce a fost dată amenda?)Pentru detectarea anumitor microorganisme şi pentru neanunţarea Gărzii de Mediu despre aceste microorganisme”, a declarat Eva Andreaş, prefectul județului Timiş.
Compania susține că respectă toate reglementările de mediu, deşi a fost amendată pentru poluare.
„Activitatea companiei noastre se desfășoară respectând toate condițiile impuse prin autorizațiile integrate de protecție a mediului și de gospodărire a apelor, reglementările și cerințele legale din domeniu, aplicabile în România și în Uniunea Europeană, fiind monitorizată în permanență de către autoritățile în domeniu" - Sursa: Smithfield România
Poluarea olfactivă nu va putea fi combătură însă, cel puțin deocamdată, pentru că nu este reglementată de lege. În prezent, în Parlament există un proiect în acest sens care se află în dezbatere încă de la finalul anului trecut.
reporter: Caterina Ledrer/operator: Mihai Pop
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News