Transplantul renal va fi reluat la Timișoara
După mai bine de un deceniu, Timișoara vrea să intre pe harta transplantului renal din România. În orașul în care s-a realizat primul transplant de rinichi din țara noastră, de la un donator decedat, intervențiile au fost sistate din 2006, pentru că secția de urologie nu mai respecta normativele impuse de Uniunea Europeană. Consiliul Județean Timiș alocă 5 milioane de lei pentru reabilitarea secției și construirea unui nou compartiment pentru transplant renal, iar lucrările trebuie finalizate în doi ani.
Secția de Urologie a Spitalului Județean din Timișoara a primit finanțare de la Consiliul Județean Timiș. Etajul 5 al unității sanitare, unde se află secția, va fi complet reabilitat și dotat la standarde europene.
”Este unul dintre cele mai importante proiecte pe care îl desfășoară Spitalul Județean din Timișoara și cu fonduri din bugetul Consiliului Județean Timiș. Vorbim de un proiect de o valoare de aproximativ 5 milioane, 200 de lei cu tot cu TVA ”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Lucrările de reabilitare au în vedere reluarea transplantului renal la Timișoara, orașul în care s-a realizat prima intervenție de acest fel din ţară, de la un donator decedat, în 1981. Din 2016, Secția de Urologie nu a mai primit acreditare din partea Agenției Naționale de Transplant.
”Nu au mai fost respectate condițiile, după cum foarte bine știți, după intrarea în Uniunea Europeană. În momentul respectiv nu erau cele europene. Au fost sistate procedurile respective, așa cum s-a întâmplat la Fertilizarea în vitro de la Maternitatea Bega”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Proiectul de reabilitare prevede și construirea unui Compartiment de Transplant Renal, dotat cu patru saloane izolate pentru pacienții care vor ieși din intervenția dificilă.
”Compartimentul pentru transplant este ceva absolut nou, nu există la ora actuală pe secție așa ceva. Va avea saloane de Terapie Intensivă. De pe dializă pacientul va veni în blocul operator, se va efectua transplantul și va merge pe secție în acest compartiment, compartimentul de terapie intensivă”, a declarat Alin Cumpănaș, medic primar urolog.
Reabilitarea trebuie finalizată în doi ani, timp suficient pentru ca medicii urologi să se specializeze pentru intervențiile dificile.
”Va trebui să avem, din punctul nostru de vedere al urologilor, 5 sau 6, 6 oameni care trebui să facă programul de training ca să se pregătească în asta. O parte dintre noi, eu și doi colegi, am participat la ultimele transplanturi, din perioada 200-2006, dar evident că va trebui să reluăm toate astea”, a declarat Alin Cumpănaș, medic primar urolog.
Potrivit Agenției Naționale de Transplant din România, peste 2.500 de pacienți așteaptă să primească un nou rinichi.
reporter: Mihaela Crețu/ operator: Adrian Ionescu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News