Traficul de refugiați, negociat pe facebook

Data publicării:
trafica
Apar detalii noi despre cum aduc rețelele de traficanți migranți prin România. Procurorii au descoperit că operațiunile prin care încearcă să îi păcălească pe polițiștii de frontieră sunt organizate pe facebook, de la racolarea călăuzelor, până la planul efectiv pentru a trece granița. Refugiații plătesc între două și patru mii de euro cu speranța la o viață mai bună în Occident.

Procurorii au descoperit că 5 refugiați sirieni i-au plătit, în Turcia, liderului rețelei 4 000 de euro c să ajungă în vestul Europei prin România. Acesta i-a pus în legătură cu un alt membru al grupării din Belgrad, care le-a găsit călăuză. Erau aproape de Beba Veche când au fost prinși de polițiști, iar călăuza şi-a recunoscut fapta.

"În urmă cu aproximativ o lună de zile a fost contactat de o persoană pe nume A, pe rețeaua de socializare Facebook, care l-a întrebat dacă este dispus să treacă ilegal migranți peste frontieră, din Serbia în România și apoi în Ungaria, urmând ca pentru această activitate să primească o sumă de bani. El a fost de acord", se arată în Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș.

Atunci când migranții ajungeau în Ungaria, în contul călăuzei ar fi trebuit virați 2 mii de euro. Bărbatul pe care l-au prins polițiștii români este un electromecanic sârb de 31 de ani fără loc de muncă. El a fost trimis în judecată în arest preventiv.

"Oamenii legii au descoperit că migranții sunt duși cu taximetrul din Belgrad până la frontieră, iar transportul se face cu antemergător pentru a nu fi depistați de filtrele poliției", Vlad Ungar, reporter Digi24 Timişoara.

Pe parcurul drumului din Turcia, migranții sunt pasați de diferiți membrii ai rețelei, pentru ca abia la final să ajungă la călăuza care trebuie să îi treacă în Occident.

"Tot prin intermediul Facebook a ținut legătura cu A., care i-a trimis o poză cu o persoană necunoscută care urma să îl transporte pe inculpat de la locul său de domiciliu în localitatea Maiddan, localitate situată în apropierea frontierei Serbiei cu România, pentru a prelua un grup de migranți și a-i trece ilegal în România și, apoi, în Ungaria", se mai arată în Rechizitoriu.

Specialiștii care studiază fenomenul migrației spun că sunt adevărate grupuri la nivel internațional.

"Este de fapt o rețea care de fapt face parte din rețelele criminale pentru că, pe de o parte, aceste rețele îi mobilizează de pe teritoriile arabe din Africa sau chiar din Orientul Mijlociu să vină, pun la dispoziție mojloace e transport, dar cu o taxă", explică Grigore Silași, directorul Centrului de Migrație și Mobilitate.

De la începutul acestui an, peste 600 de migranți au cerut azil în România. Cei mai mulți provin din Irak, Siria, Pakistan și Afganistan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri