Peste 200 de studenții, profesorii și cercetătorii din Timișoara pot utiliza calculatoare conectate la un spațiu de stocare nelimitat! Primul laborator în cloud din România este la Universitatea de Vest. Utilizatorii au acces la infrastructuri virtuale cu ajutorul cărora pot testa algorimti de inteligență atificială. Laboratorul de peste 25.000 de euro, poate fi folosit cu succes atât în procesul clasic de predare, pentru implementarea de proiecte de cercetare cât și pentru start-up-uri de tehnologie.
Răzvan are 23 de ani și este student la master în anul 2. Studiază baze de date și calcul avansat, iar de aproape un an este inginer la Microsoft. Laboratorul în cloud de la Timișoara este, spune el, viitorul.
Răzvan Andrei, inginer: „Oferind comunității accesul la tehnologie oamenii, elevii și studenții se dezvoltă. Dezvoltându-se pe ei, la urmă vor da comunității și acesta este un lucru foarte important pentru că accesul la tehnologie nu numai că ne ajută să gândim mai bine pur și simplu ne ajută să ne dezvoltăm pe noi.”
Laboratorul oferă o putere de calcul nelimitată. Sistemul său este construit pe un concept „on-demand". Adică, utilizatorii își pot crea și singuri infrastructura necesară. Practic câștigă timp și nu mai apelează la alte spații de stocare.
Marilena Ionașcu, director educație Microsoft: „Acesta este un impact care practic e greu de cuantificat pentru că va pregăti studenții Universității de Vest pentru meseriile prezentului și ale viitorului.”
Peste 200 de studenți din cadrul Universității de Vest din Timișoara vor avea acces în noul laborator, unde pot lucra la proiectele personale sau la temele pe care le primesc la seminare.
Dana Petcu, prorector UVT: „Bineînțeles că este vorba de o redotare a unui spațiu al universității după cum puteți observa în această incintă avem 20 de terminale care se conectează la distanță la resursele Microsoft România.”
„Ținând cont că au acces la tehnologii de ultimă oră și la tot ce este modern și nou în domeniu în ulterior se va vedea în parcursul lor profesional și vor avea mult mai multe deschideri spre cariere puternice in IT” a declarat o studentă a Universității de Vest.
Primul laborator în cloud din România poate fi folosit și la cursurile studenților care se pregătesc în domeniul IT. Valoarea sa este de peste 25.000 de euro.
Reporter: Mihai Vălușescu / Operator: George Ștefăniță